Bagi Judit tartott előadást

2023.02.21. 15:26

A Nemzetközi Évad tavaszi nyitányán az afrikai nők kerültek fókuszba

A Pécsi Tudományegyetem berkeiben megvalósuló Nemzetközi Évad tavaszi féléve február 16-án kezdődött dr. Bagi Judit előadásával, amely „A nők helyzete Afrikában. Fókuszban Ruanda” címet viselte. A Művészetek és Irodalom Háza adott otthont ennek a rendezvénynek, amelyen a fiatal és az idős korosztály is egyaránt nagy számban képviseltette magát.

Cz. E.

Fotó: Csortos Szabolcs

Bagi Judit szociológus, politológus Pécsen született és egyetemi tanulmányait is itt, a PTE-n végezte. Még 2015-ben és 2016-ban, a doktori képzés idején járt Tanzániában és Ruandában, ahol terepmunkán vett részt. 

Az előadás középpontjában az afrikai nők álltak, akik közül egyre több a sikeres női politikus, a civil szervezeti vezető, az üzletasszony, de Nobel-díjas is akad. Rajtuk keresztül kaptak a résztvevők betekintést Ruanda és az itt élő nők világába.

A téma, azaz a nők politikai szerepvállalása mindig is érdekelte az est előadóját. Ruanda pedig azaz ország, amelyben a legtöbb női politikus van számarányosan. Mindez egy demográfiai következménye az 1994-es népírtásnak. 500-800 ezer ember vesztette életét ekkor, amelynek eredményeképpen a lakosság 70 százaléka maradt nő, akik megözvegyültek és mélyszegénységbe kerültek. Ruandát patriarchális társadalmi berendezkedés jellemezte. A nők általában a háztáji gazdaságokat látták el, nem voltak hivatalos kenyérkeresők. Viszont annak érdekében, hogy az országot újra tudják építeni, muszáj volt a nőket beintegrálni a gazdaságba, az ország vezetésébe, de politikai pozíciókba is, hogy gyakorlatilag az ország működni tudjon. 

Már 2003 óta ez az afrikai ország vezeti a világranglistát a nők politikai képviseletét érintően. Abban az évben ez 48,8 százalék volt, a legfrissebb adatok szerint pedig ez ma már 61.3 százalék. Az egész világot tekintve ez a kis nemzet rendelkezik a legtöbb női országgyűlési képviselővel. 

Abban a szerencsében van részünk, hogy a teljes előadás elérhető az InternationalSeasons nevet viselő Facebook-oldalon, így a további információkért érdemes felkeresni az alábbi linket: https://www.facebook.com/InternationalSeasonsPTE/videos/2717745208359491

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!