Házasság hete

2023.02.12. 10:40

Az életre szóló elköteleződésben segítik a jegyeseket

Jegyes Hétvégét tartanak a Pécsi Egyházmegye két településén, Máriagyűdön és Magyarszéken a közeljövőben – a programra azokat a jegyespárokat várják, akik komolyan gondolják a másik melletti elköteleződésüket, és hisznek abban, hogy a házasság egy életre szóló szeretetkötelék.

Wald Kata

– Máriagyűdön március 17–19. között, Magyarszéken pedig május 26–28. között várják Jegyes Hétvégére azokat a párokat, akik komolyan gondolják a másik melletti elköteleződésüket, és hisznek abban, hogy a házasság egy életre szóló szeretetkötelék – adta hírül aktuálisan a Pécsi Egyházmegye. 

A Jegyes Hétvége a Házas Hétvége katolikus lelkiségi mozgalom egyik programja, amely egy római katolikus pap és két, hosszú ideje szentségi házasságban élő házaspár irányítása mellett zajlik, akik mindannyian a magyar Házas Hétvége Lelkiségi Mozgalom elkötelezett tagjai, hitüket gyakorló keresztény emberek. 

A Jegyes Hétvége – amely péntek délután kezdődik és vasárnap délután ér véget – intenzív felkészülési program, amely elsősorban a pár tagjai közötti kapcsolat elmélyítését segíti elő, sok minőségi idő lehetőségével. 
– A résztvevők 13 témát dolgoznak fel, melyek segítséget nyújtanak az életre szóló elköteleződésben. A vezérfonalat szakemberek dolgozták ki, de az elhangzó tanúságtételek a házaspárok és a lelkipásztor alkotta csapat személyes életéből fakadnak. Ők mindnyájan saját életük példáin keresztül adnak betekintést az Isten szentségét tükröző életük – házasság, papi rend – rejtelmeibe és kihívásaiba – közölte a Pécsi Egyházmegye. 

– Ha szeretitek egymást, és hisztek benne, hogy a házasság egy életre szóló szeretetkötelék, s nem tartjátok kizártnak, hogy együtt éljétek meg, ez már elegendő ok a jelenlétre. Ha házasodni kívántok, és egyházi esküvőben is gondolkodtok, és ha nincs a plébániátokon, parókiátokon elérhető jegyesoktatás, vagy azt megfejelve még egy intenzív hétvégén is szeretnétek részt venni, itt a helyetek – áll a mozgalom felhívásában. 
A programról további részletek, és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a Pécsi Egyházmegye honlapján érhetők el. 


Hazánkban idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A rendezvénysorozatot minden évben Bálint-nap környékén tartják, a házasság hete idén február 12. és 19. közé esik. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A négy földrészre és huszonegy országra kiterjedő házasság hete mozgalom Nagy-Britanniából indult. Minden évben más témát jár körül a program – az idei mottó: Szeretetbe kapaszkodva. Ezúttal fókuszba kerül, hogy hogyan lehetünk egymás számára a nehézségekben is a szeretetből, összetartozásból, az egymás iránti bizalomból táplálkozó erőforrássá. Hogyan működjünk együtt, hogyan fejezzük ki, hogy hálásak vagyunk egymásért, és miként tudunk a nehézségek idején is a szeretetbe kapaszkodva közösen fejlődni, erőt meríteni a hétköznapok kihívásaihoz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!