A múltat és a jelent jeleníti meg az új molinó

2023.02.01. 18:21

Az épület patináját ábrázoló háló kerül az egykori Nemzeti Kaszinó homlokzatára

Hamarosan új látvány fogadja a Király utcában sétálókat.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Az egykori Nemzeti Kaszinó épülete ugyanis, amint arról korábban lapunkban már tudósítottunk, a Mathias Corvinus Collegium központja lesz és a tervek szerint a város kulturális közéletében is fontos szerepet játszhat majd. Ennek érdekében az épület régi fényében való helyreállítása és teljeskörű felújítása a cél 2026-ig. A beruházás jelenleg még a tervezés fázisában van, a homlokzaton azonban már elkezdődött egy épületháló elhelyezése. Ennek célja az állagmegőrzés és a homlokzat szebbé tétele. A látványelem a helyi és országos építészeti hatóságok által engedélyezett keretek között kerül az épületre.

Az elmúlt évtizedek alatt az épület jelenleg rendkívül rossz állapotba került, az utcafronti oldal vakolata is omladozik, ennek okai a karbantartás hiánya, az időjárás viszontagságai és az időnkénti vandalizmusban keresendők. Az MCC szándéka, hogy a felújítás megkezdéséig is megóvja a további károktól az épületet, a Király utca járókelőit és egyben megmutassa a városlakóknak is, hogy milyen volt a Pécsi Nemzeti Kaszinó egykoron és milyen patinás lesz megújult állapotában.

Az épület Király utca felöli részét borító molinóra monokróm színvilágban, vonalas ábrázolással, a hatóságok által már jóváhagyott építészeti felmérési terv alapján kerül fel az épület homlokzatának rajza.

Az így elhelyezendő háló az épület eredeti pompájáról tanúskodik majd – történelmi vissza- és előretekintést együttesen megjelenítve.

Az épületháló tervezése során  meghatározó szempontot jelentett a lehető legbiztonságosabb kialakítás. A teljes felület öt különálló ponyvából áll, amelyeket egymástól függetlenül, de folytatólagosan rögzítenek. Ez lehetővé teszi, hogy a Király utcai homlokzatok által alkotott térfal is közel eredeti tagozódással maradjon meg a homlokzat letakarásának idejére.

Az MCC célja a vidéki központok létrehozásával az értékmentés is. A tehetséggondozó centrumok kialakítása által a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt ingatlanok visszanyerhetik a városban korábban betöltött központi, kulturális és közösségformáló szerepüket.

 

 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában