Szellemi központtá alakul

2022.06.21. 17:30

Újra a közösség szolgálatába áll a patinás épület

Néhány év múlva újra régi pompájában lesz látható az évtizedek óta romosan álló, szebb napokat látott belvárosi Tiszti Kaszinó épülete. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a korábbi szellemiség jegyében nyit majd képzési központot a Király utcai ingatlanban.

Mohay Réka

A város főutcáján üresen és egyre rosszabb állapotban álló épületről lapunkban is többször esett már szó. A Mathi­as Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban, így Pécsen is. – Az MCC víziója, hogy olyan leromlott patinás épületekben alakítson  ki képzési központokat, melyek már gazdag történeti háttérrel rendelkeznek a helyi közösségekben – mondta Pónusz Róbert, az MCC pécsi képviselet-vezetője. 

Így esett a választás a Király utca 13. szám alatti ingatlanra, amely a felújítást követően oktatási-tehetséggondozási központként és mintegy  150 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működik majd. 

Az épület műszaki és állapotfelmérése teljes körűen megtörtént, amelynek kapcsán kiderült: az 1973-ban hozzáépített rész életveszélyes, ugyanis csapadék- és talajvíz egyaránt károsította. Hamarosan elindulhat a tervezési fázis, melyre közbeszerzési eljárást írtak ki. Ezt követi majd a kivitelezés, szeretnék az épület múltját szimbolikusan is megjelenítő elemeket, dísztárgyakat visszaszerezni és újból bemutatni. A tehetséggondozó intézmény reményei szerint az elkövetkező öt évben sikerül helyreállítani az ingatlant, mely újra a pécsi közösség szolgálatába szegődhet. 

Az MCC leendő pécsi székhelye a tehetséges magyar fiatalok ingyenes tehetséggondozása mellett a városi és baranyai lakosság számára is színes programokat kínál majd. 

– Vitaesteken, kiállításokon, kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek majd részt a város lakói  a belváros szívében. Szeretnénk a helyi közösségi kohéziót és a párbeszéd kultúráját is erősíteni – mesélt a tervekről Pónusz Róbert. 

Visszatér az élet a falak közé

A reformkorban a kaszinók létrehozását Széchenyi István kezdeményezte a társadalmi nyitottság, párbeszéd, a kultúra és a tudományos élet támogatására. A Tiszti Kaszinó tagjai nemcsak rendszeresen jótékonykodtak, hanem a fiatalok oktatására és a történelmi tudásuk ápolására is törekedtek. Az MCC ezt a szellemiséget kívánja továbbvinni. Az épület korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában állt, ám több sikertelen értékesítési kísérletet követően az MCC-re bízták vagyonjuttatás keretén belül. A felújítás költségeit már az intézmény állja, s reményeik szerint a közeljövőben újra méltó helyszínné válhat a Király utcai épület. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!