A fehérhurka napja: újratöltve!

2023.02.06. 20:56

Disznótoros- és pálinkaversenyt rendeznek az ormánsági fesztiválon

Sz. Zs.

Fotó: Laufer László

A versenyzők mellett a csak nézelődő, kóstolóra éhes vendégek ezrei is számolják már, hogy mikor virrad fel végre a két év kényszerű szünet után újjáéledő 13. ormánsági fehérhurka-, vele együtt a 9. pálinkaverseny nagy napja. Ez bizony február 11-én, szombaton történik meg, amikor az immár hagyományos főzőviadalon egy fél disznóból kell a benevező csapatoknak minél ízletesebb disznótoros-specialitásokat készíteniük.

Kolbászok, töltött káposzták, ízes húsgombóclevesek és sültek illata lengi be ilyenkor a Sellyei Közösségi Ház egész környékét – hogy a névadó fehérhurkáról meg ne feledkezzünk! Amelynek különlegessége, hogy bár főként újabban kis dagadócsíkkal is megbolondítják, mégis az ormánsági disznóvágások talán egyetlen étele, amelyben nem az áldozat a főszereplő.

Hanem a durvára darált, előző éjszakára beáztatott (fehér) kukoricadara, amelyet a régi öregek csak sóval, a mai ínyencek már borssal, fokhagymával, majorannával ízesítve töltenek vastagbélbe, majd főznek ki az abalében. A versenyzők már reggel hétkor átvehetik az alapanyagokat, hogy aztán az egész délelőtti munka eredményét 14 órakor a szakértő zsűri elé tárják.

Azt követően nemcsak a győztesek koccinthatnak majd a jóféle pálinkákkal, amelyeket ugyancsak megmérettethetnek alkotóik, és vehetik át a legjobbaknak járó díjakat 15.30-kor. A főzőversenyre a regisztráció február 8-án, szerdán zárul, ugyaneddig nevezhetők a pálinkák is.

Bővebb információ a fesztiválról a művelődési ház Facebook-oldalán olvasható. Ugyanott lehet jelentkezni a programhoz önkéntes segítőnek is e hét csütörtökéig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!