A megrongálódott padok helyére újakat állítanak

2023.02.16. 15:04

Közeleg a tavasz, takarítják az erdei túraútvonalakat

Közeleg a tavasz, megkezdődött az erdei séta-, és turistautak rendbetétele a Mecseken. Egyes helyeken a megrongálódott padokat is újakra cseréli a városüzemeltetés, és tűzrakó hely felújítására is sor kerül.

W. K.

A tavasz közeledtével a Pécs környéki erdei séta-, illetve turistautak rendbetétele is megkezdődött. A tapasztalat szerint már a pandémia előtt is igen terheltek voltak a malomvölgyi, illetve a Mecsek déli oldalán található erdei utak, és ez az elmúlt évben csak fokozódott. A Mandulásban vagy az állatkerttől, a Dömörkaputól induló kirándulások mindig is népszerűek voltak, de már ugyanez elmondható a Tubes, Lapis és Remeterét környékéről is.

A Biokom NKft. lapunk érdeklődésére közölte, e héten kedden kezdték meg a Mecseki Parkerdő sétaútjainak rendbetételét, illetve az elmúlt heti viharos időben károsodott és balesetveszélyessé vált fák metszését, kitermelését. 

- Társaságunk dolgozói első körben az Ilonka pihenő felé a Miléva úton, majd a Szaniszló- és Irma utakon végeznek munkálatokat. Ezt követően a Mecsek-kaputól észak felé az állatkertig, majd az állatkert és tévétorony közötti sétautak menti növények metszésére kerül sor 

- tájékoztatta lapunkat a társaság. Hozzátéve, hogy a Kis-tubes kilátónál négy támlás pad ment teljesen tönkre, ezeket is cserélik, valamint felújítják a tűzrakó helyet és a kilátó ülőpadját is. A tévétorony parkolójában a két elhasználódott pad helyére szintén újak kerülnek.

A Mecsekerdő Zrt. a kezelésükben lévő turistautak állapotával kapcsolatban kérdésünkre elmondta, az elmúlt hetek esős időjárása következtében az erdei utak feláztak, helyenként csúszóssá váltak. 

- Mivel a talaj ennyire átázott, az erdőben folyó munkák is háttérbe szorultak, mert a megközelítés során az erdőtalajt rongálnák a munkagépek - emelték ki. Hozzátéve, hogy néhány helyen a gépek mély nyomokat hagytak az erdei utakon, ezért túrázás során ajánlott a megváltozott körülményekhez alkalmas lábbeli és öltözet viselése. - Különösen a gyerekeknek fontos az erdei kirándulások során a váltóruha - hangsúlyozták. 

Hozzátéve, hogy a megváltozó telekhez alkalmazkodni szükséges túrázások során, azaz figyelembe kell venni, hogy egészen más a fagyott, havas, mint az ázott, sáras túraösvényeken való gyalogolás. Ami viszont nem változik, hogy télen korábban sötétedik. Arra kérik a túrázókat, számoljanak ezzel.

A szemetet mindig haza kell vinni!

A kirándulások során fontos, hogy saját magunk mellett a természeti értékekre, az erdőkre is vigyázzunk, a szabályok betartása közös érdek - hívja fel a figyelmet honlapján a Mecsekerdő Zrt. Az egyik legáltalánosabb tudnivaló, hogy mindig vigyük haza magunkkal a kirándulás során keletkezett hulladékot. - A tavaszi időszakban nyíló virágok jelentős része védett, ezért ne tépjük le azonnal a tavasz első hírnökeit, mint például a kökörcsineket vagy héricseket. A száraz tavaszi időszakban pedig különösen fontos, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsunk tüzet, amit távozáskor teljes biztonsággal oltsunk is el - hangsúlyozzák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!