Elkél még a téli

2023.02.14. 13:14

Nem pihen a gumikommandó, a rendőrök ellenőrzik a gépjárművek gumiabroncsait

Több vármegyében az elmúlt időszakban ellenőrizték a rendőrök az úgynevezett „Téli gumi kommandó” elnevezésű kampány során a gépkocsikat.

Fotó: Krasula

A gumikommandó pár évvel ezelőtt indult útjára, akkor volt olyan város, ahol kommandósokkal együtt ellenőrizték a gépjárművek gumiabroncsainak állapotát a rendőrök. A 2020-as baranyai adatok szerint az ellenőrzött autósok több mint 90 százaléka téli gumit használt.

– A téli gumikkal való felszereltséget korábban már Baranya vármegyében felmérték, újabb felmérés a közeljövőben nincs tervben – közölte megkeresésünkre a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztály.

A rendőrök megemlítették, hogy 7 Celsius fok alatt nem kötelező, azonban mindenképpen ajánlott a téli gumiabroncs használata Magyarországon. Felszerelés előtt érdemes ellenőrizni a gumiabroncs korát és állapotát, mivel a helytelen tárolás miatt is érhette károsodás a gumiabroncsokat a használaton kívüli időszakban. A gumiabroncsok cseréjét érdemes elvégezni az első és hátsó tengelyek között is idényenként, vagy körülbelül 10 ezer kilométerenként. 

A járműveken csak olyan gumiabroncs használható, amelyen a futófelület mintázatának magassága a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében a teljes felületen eléri az 1,6 millimétert, ennél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 millimétert. Azt azonban tudni kell, tették hozzá a rendőrök, hogy – bár a jogszabály minimumként 1,6 millimétert jelöl meg – a 3 milliméter alatti profilmélységű gumiabroncs vizes úton jelentősen veszít a tapadásából, mivel már nem képes elvezetni esőben a gumi és az úttest között felgyülemlő vizet.

– Rendőri ellenőrzés során a jogszabálynak való megfelelést ellenőrizzük a profilmélységet és a gumi állapotát, ne legyen repedezett, töredezett. A rendőrök azokat a járműveket, melyeknél a kopófelület a minimum értéket sem éri el, kiszűrik a forgalomból, és szankcionálják a jogsértést – írta megkeresésünkre a baranyai rendőrség sajtóosztálya.

A jármű forgalmi engedélyét átvételi elismervény ellenében elveszik, és felterjesztik azt az okmányirodának. A forgalmi engedélyt a tulajdonos ezután csak akkor kapja vissza, ha a műszaki vizsgán a jármű állapotát megfelelőnek találják a szakemberek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!