Ne hagyjuk lefagyni!

2022.11.24. 11:19

Érdemes időben felkészíteni az autót is a télre

Újra ránk köszöntött a hideg évszak, és ha Baranyát hó még nem is borítja, érdemes autónkat is időben felkészíteni a téli út- és időjárási viszonyokra. És ez nemcsak gumicserét jelent.

Szűcs Zsolt

Fotó:

A KRESZ nem írja ugyan elő a használatukat, ám minden teszt, és főként a baleseti statisztikák is igazolják, hogy a kimondottan a 7 fok alatti hőmérsékletre kifejlesztett téli gumikkal javul az autó úttartása, csökken a fékút és a megcsúszás veszélye is.

Ám ne gondoljuk, hogy e művelettel ki is pipáltuk az autó téliesítését. Apróságnak tűnik, de mindig legyen – mondjuk – az ülés alatt egy jégkaparó, ahogy jó szolgálatot tesz egy jégoldó spay is. Ugyancsak ellenőrizzük és cseréljük le a kopott, szakadt ablaktörlő gumikat: nyáron se jó, ha maszatolják az üveget, de a hóesés vagy a szélvédőre fagyó csapadék, ablakmosó folyadék tovább rontja a kilátásainkat. 

Már az elinduláshoz kulcskérdés a hidegben gyorsabban merülő akku jó állapota. Az újabb autóké már nem igényel gondozást, de az öregebb járgányokban még méricskélni kell az elektrolit-szintet, és szükség esetén desztvízzel utántölteni. 

Érdemes a szövet lábszőnyeget is gumira cserélni, és az autóban egy-egy seprűt, öngyújtót, kesztyűt, takarót, plusz kabátot is tartani, ha hosszabb utakra is készülünk.

Az autót kímélő tanács, hogy nagy hidegben a beindított motort járassuk pár percig elindulás előtt, ez az idő arra is jó, hogy a melegedő fűtéssel közben lefújjuk a párát a szélvédő belsejéről.

Téli gumi, hólánc: van, ahol kötelező

Mivel a környező országokba gyakran síelni indulunk, eleve fontos a téli gumi és hólánc. Ausztriában a „nem az útviszonyoknak megfelelő” gumikért – magyarán, a nem téliért –, illetve, ha nincs két hóláncunk, büntet a rendőr. Szlovéniában, Szerbiában, Csehországban novembertől március végéig kötelező, Francia-, Olasz- és Lengyelországban, Szlovákiában, Ukrajnában nem, de egyes hegyvidéki szakaszokon külön előírható az évszaknak megfelelő abroncsok használata. Németországban „télies körülmények között” írják elő a téli gumit. Svájcban sem kötelező, ám ha anélkül okoz valaki balesetet, a büntetés mellett biztosítói kártérítésre sem számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában