Tele a pelus, haver?

2023.02.19. 15:48

Szórakoztató problémamegoldások a gyereknevelés káoszában

Azt szokták mondani, hogy a gyermeknevelést nem lehet könyvekből megtanulni. Ez igaz, megtanulni nem lehet – de segítséget kaphatunk, nem is keveset, ha jó könyvet választunk.

bama.hu

Az utóbbi években kifejezetten nagyot mennek a gyerekneveléssel kapcsolatos könnyedebb munkák. Tudományosan megalapozottakat ugyanis már korábban is rengeteget találhattunk a könyvesboltok polcain, de ezek évről évre egyre anakronisztikusabbnak tűntek, hiszen egyáltalán nem tudtak reagálni az új kor kihívásaira – hogy mást nem mondjunk, a mindig nálunk lévő mobiltelefonokról nyilvánvalóan szó nem esett bennük.

Az új, lazább nyelven fogalmazó, és kurrensebb problémákat felvető könyvek is szép számmal érkeznek, jobb és rosszabb minőségben – ezért tudunk annak különösen örülni, ha egy valóban jó és érdekessel akadunk össze. A „Tele a pelus, haver?” cím ugyan nem biztos, hogy ezt előlegezi, de jelen könyvünk valóban a minőségibb munkák közé tartozik.

Az egy dolog, hogy a valóban életszerű problémákat vesz elő (a hasfájástól kezdve a nyaralási veszélyeken át a szülők elpunnyadásáig), de ennél fontosabb, hogy minden egyes mondatból sugárzik a maximális őszinteség. Szerzőnk nem légből kapott, esetleg másoktól hallott problémákról beszél, hanem olyanokról, amelyeket ő maga is bizonyosan átélt.

És szó sincsen eközben észosztásról, vagy nagy megfejtésről: hétköznapi kérdésekre hétköznapi válaszokat kapunk. De mégis, az olvasás után könnyebbnek és érthetőbbnek tűnik az a világ, amely vár ránk a gyerekszoba ajtaján túl.


Chris Pegula: Tele a pelus, haver?

Szórakoztató irodalom

Partvonal Kiadó, 2022.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!