A költségekre gyűjtenek

2023.02.25. 21:40

Szükségessé vált a Beremendi Megbékélés Kápolna felújítása

Idén január 6-án volt 30 éve annak, hogy a Csete György és Dulánszky Jenő által tervezett Beremendi Megbékélés Kápolna alapkövét letették. A templom évek óta több kisebb-nagyobb közösségeket vonzó rendezvények helyszíne. Tavaly májusban a beremendi önkormányzat Településfejlesztési Bizottságának, és a Duna-Dráva Cement Kft.-nek a támogatásával állagmegóvó munkálatokat végeztek az épületen, mely során kiderült, hogy nagyobb felújítási munkálatok is szükségessé váltak.

Zs. K.

Fotó: Laufer László

A kupola vasszerkezetében például a párás, szellőzetlen levegő tett kárt. Murin Ferenc, a „Megbékélés Kápolna, Beremend” Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, egy tervező csapat hat szakágat érintően elkészítené a felújításra vonatkozó engedélyes műszaki terveket, melynek ára 5,8 millió forint, maga a felújítás pedig előzetes becslések szerint eléri az 50-60 milliós nagyságrendet is. A szakemberek olyan megoldásokat keresnek, amelynek alkalmazását követően ezek a problémák ne térjenek vissza.

Murin Ferenc elmondta, első körben a tervezési költséget szeretnék összegyűjteni, ehhez megkeresték a helyi és környékbeli vállalkozókat, és bíznak benne, hogy a magánszemélyek adó 1 százaléka, valamint egyéb támogatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a terveztetést megrendelhessék. Az engedélyes műszaki tervek meglétével azután pályázati lehetőségeket keresnek majd a kivitelezésre. A gyűjtéssel kapcsolatos információkról a megbekeleskapolna-beremend.hu weboldalon található elérhetőségeken keresztül informálódhatnak az érdeklődők. 

A tavalyi évben egyébként megújult a kápolna altemplomi kiállítótere, melynek eredményeképpen a valamikori barlangról készült fotóanyagot megfelelő módon tudják bemutatni, emellett bővült a kiállított régészeti anyag is, és immáron három kamerás videórendszer óvja az itt található értékeket.

Lecserélték a külső tájékoztató táblákat és új prospektusokat jelentettek meg friss tartalommal, illetve új fotókkal. Ami pedig az idei programokat illeti, itt tartják minden évben a Vince napi vesszőszentelést, és már a Pünkösdre tervezett nemzetiségi napra készülnek, amikor is horvát és német nyelvű szentmisére, református szentmisére várják a látogatókat. Ezen kívül nyáron az Ördögkatlan Fesztivál helyszínéül is szolgál a kápolna, de a helyi Délpont Egyesület is tervezi, hogy nyáron kisebb könnyűzenei koncerteket szervez ide. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!