Megújuló szakképzés: a diákokra építenek

2023.02.23. 07:00

Új ötletekkel csábítják az építőiparba a gyerekeket Baranyában

Reformer szemléletű képzéssel, már a diákévek alatt értelmes és hasznos munkával, ígéretes jövőképpel, és nem utolsósorban a kezdetektől kiemelt ösztöndíjjal igyekszik újra az építőipari szakmák felé csábítani a végzős általános iskolásokat a pécsi Építőipari Technológiai Klaszter.

Szűcs Zsolt

A képünk illusztráció!

Fura ellentmondás, hogy miközben sok egyéb mellett az építőipar is több évtizede mesterember-hiánnyal küszködik, a megrendelők pedig beláthatatlan határidőkkel és egeket verő vállalási díjakkal szembesülnek, a gyerekek számára az akár milliós kereseti lehetőség ellenére sem vonzóak a kétkezi munkák.

E belülről nézve is tarthatatlan helyzeten igyekszik most példaértékű összefogással érdemben segíteni a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter. Amint arról a szervezet elnöke, Molnár Gábor beszámolt, most kezd beérni az egyik kiemelt projektjükbe, a Pécsi Ágazati Képzőközpontba, illetve az általa végzendő újszerű oktatómunkába fektetett kétesztendős előkészítő munkájuk gyümölcse.

Az intézményt országos szinten is egyedülálló kezdeményezésként hozta tető alá a klaszter hét tagja, a kamara, valamint a Baranya Megyei Szakképzési Centrum. Nem kisebb önkéntes vállalással, mint hogy gyökeresen új alapokon és minőségben szervezzék újjá az építőipari szakmákat választó diákok gyakorlati és elméleti képzését. Amelynek a gyerekek számára azonnal kézzelfogható eredményei, hogy az elnyert, összességében 280 milliós pályázati forrásból fenekestül fölforgatták és megújították az elméleti és gyakorlati óráknak helyet adó Pollack Mihály Technikum őket váró műhelyét, immár a legmodernebb technológiákat állítva a képzés szolgálatába. A diákokkal nem tanulói, hanem munkaszerződést kötnek, a lehető leghamarabb cégekhez irányítják őket, ahol valós, hasznos és maradandó munkát végezhetnek, azaz túlléptek a korábbi gyakorlaton, amikor az iskolában délelőtt gyakorlásként fölhúzott falrészt délután le is döntötték, majd másnap mindent kezdtek elölről.

Mindezek, illetve az alapból is százezres, de 3,5-ös tanulmányi átlag fölött a jövő félévtől külön is premizált ösztöndíj hasznát a már a Pollackon tanuló diákok élvezhetik – ám oda be is kell juttatni valahogyan a fiatalokat; utóbbiért szintén alaposan megdolgozik a klaszter. Így már ötödiktől a szakmákat népszerűsítő előadásokkal, bemutatókkal járják az osztályokat, hogy a ma sokkal vonzóbb Facebook-sztárság, mint diákálom mellett egy biztos megélhetést, akár szakmán belüli majdani továbbtanulást kínáló B-tervet is ajánljanak a gyerekeknek.

Mire is jó egy klaszter az építőiparban?

Az Építőipari Technológiai Klaszter 2018. március 21-én alakult a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, a generálkivitelezésben elismert és innovatív 15 térségbeli építőipari cég összefogásával. Céljuk, hogy együtt mutassák meg versenyképes, a változó piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó, magas színvonalú szolgáltatásaikat.

A tagok együttes árbevétele közel 27 milliárd forint, szakembergárdájuk meghaladja a 850 főt. A Klaszter a beruházóknak teljes körű szolgáltatást kínál, így a megrendelő nagy biztonsággal választhatja ki a számára megfelelő méretű, előminősített céget. Tagjai cégenként is vállalnak munkát, de közös szerződés keretében akár több milliárdos munkát is el tudnak vállalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!