Kedvezményes telekprogram: jobbá lehetne tenni

2023.03.02. 07:00

A keleti városrészben, a Mécses utcában 50 százalékos kedvezménnyel értékesítik a házhelyeket

Bóka Máté

Fotó: Huszár Márk

A város baloldali önkormányzatának kezdeményezése volt – és ehhez csatlakozott a jobboldal is –, hogy bizonyos feltételek mellett vásárolhatnak kedvezményesen telkeket a fiatalok. Az önkormányzat honlapján most is elérhető felhívás szerint a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. tulajdonában lévő, a város keleti felében található Mécses utcai telkeket 50 százalékos kedvezménnyel értékesítik a pécsi házaspárok, élettársak számára indított Dénesi Ödön Program keretében.

A most meghirdetett telkekre május közepéig várják a jelentkezőket. A PVH által közölt feltételek szerint a megvásárolt telkeket csak saját célra lehet használni és három éven belül használatbavételi engedélyt kell szerezni az ott felépített házakra. Feltétel még az is, hogy legalább egyikük 18–40 év közötti legyen, illetve legalább 3 évig él, vagy élt Pécsen bejelentett lakcím alapján.

Az elmúlt évek során a programban eddig mindössze 10 ingatlant értékesítettek, ami a város lélekszámához mérten egyáltalán nem tekinthető jelentősnek, hiszen ekkora lépték inkább kisebb települések, falvak számára jelent előrelépést.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint ezért is lenne érdemes átgondolni a programot, megvizsgálni, hogy miként lehetne változtatni a feltételeken, hogy szélesebb körben is elérhető legyen a kedvezményes telekvásárlás. Érdemes lenne megfontolni, hogy másik városrészben nagyobb lenne-e a kereslet a telkekre, hiszen örülne annak, hogyha a program jobban működne, a gyakorlati megvalósítása egyelőre akadozik – vélekedett a városházi ellenzék politikusa.

Főleg annak tükrében lenne fontos lenne lépni, hogy a legfrissebb adatok szerint nemhogy nőtt volna, hanem csökkent Pécs lakossága Péterffy Attila polgármester regnálása alatt, holott éppen ő volt az, aki fiatalok, a szakemberek és cégek megtartásával, illetve Pécsre csábításával kampányolt még évekkel ezelőtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!