Megkapják a baloldaltól az első megbízást

2023.02.22. 07:00

Újabb propagandacégnek örülhetnek a pécsiek a 2024-es választásokat megelőző évben

Hírportálunk írta meg tavaly nyáron, hogy a pécsi baloldal egy újabb céget hozott létre propagandacélokra is.

B. M.

Fotó: Laufer László

Az új vállalkozásnak, a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft.-nek ugyan a fő tevékenysége „a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése”, de közben olyan tevékenységeket is bejegyeztettek, amiket eddig önkormányzati berkekben a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. látott el. Ráadásul a cég tevékenysége megegyezik az anyavállalat, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. feladatköreivel is, sőt mindkét céget Szabó Szilárd vezeti.

A vállalkozás létrehozását tavaly még azzal magyarázták, hogy a projektek megfelelő előkészítése és lebonyolítása, lezárása és utánkövetése érdekében szükségessé vált egy olyan gazdasági társaság megalapítása, mely megfelel a közbeszerzési törvényben rögzített in house feltételeknek.

Csakhogy a sajtóval, a projektek kommunikációjával, vagy éppen napilapkiadással az évente 120 millió forintba kerülő Pécsi Kommunikációs Központ Kft. foglalkozott, amely várhatóan több megbízását is elbukhatja, és átadhatja a Szabó Szilárd-féle társaságnak.

A városházi dokumentumok ismét azzal magyarázzák mindezt, hogy az in house – vagyis önkormányzati cégek közötti – „beszerzések jogalapja már nem áll fenn a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. esetében”, de nem adnak erre pontos magyarázatot. Mindenesetre a központ több elnyert projekttel kapcsolatos kommunikációs szerződést kénytelen lesz átadni. Ezek összesen mintegy 20 millió forintos bevételt jelentettek volna a kommunikációs vállalatnak, ami a teljes éves önkormányzati támogatás hatodát teszi ki.

Érdekesség, hogy két olyan projekt is szerepel az átadandók között, amiket egyáltalán nem lehet a városvezetés sikerének mondani: az egyik a Magyarürögi vízfolyás rendezése, a másik pedig a Zöld Kapu projekt. Az előbbinél a lakosság tiltakozik a fejlesztés ellen, az utóbbi lényegében egy komplex, belvárosi patinás épületegyüttes felújításának indult, amiből végül egy belvároson kívüli 20 négyzetméteres engedély nélkül építhető pavilon létrehozása lesz csupán a baloldali városvezetés tevékenysége nyomán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!