Belovagoltak az Értéktárba

2023.03.02. 19:28

A kulturális örökségek közé emelték a Tenkes kapitánya kultuszt

Szűcs Zsolt

Különleges elemmel gazdagodott a Baranya Vármegyei Értéktár: szűkebb pátriánk kulturális örökségét immár egy sikerfilmben színre vitt történet, „A Tenkes kapitánya kultusza” is gyarapítja.

Ha az angol gyerekek büszkélkedhetnek egy Robin Hooddal, a szocializmus építésébe éppen belenövő magyar tinédzsereknek is jár egy népi hős, döntött a párt. 1963-ban tehát megbízták az ötvenes években Pécsett rádióriporterként, újságíróként és színházi segédrendezőként is dolgozó – Örsi Ferencet egy nemzeti példaképet formáló tévésorozat megalkotására.

Forrás: Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal

A 13 részes Tenkes kapitánya pedig minden történelmietlensége és akkori szakmai kritikái ellenére olyan osztatlan sikert aratott, hogy a főszereplő Zenthe Ferencet aztán generációk azonosították a furfangos kapitány, Eke Máté alakjával. És ma már talán nem is kell a siklósi várban és környékén játszódó, valóban magával ragadó mese valóságmagvait vagy megálmodója múltját boncolgatnunk.

Ahogyan a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Őri László az értéktár bizottság egyhangú döntése nyomán fogalmaz, az egyik valaha volt legsikeresebb magyar tévésorozat nemcsak a baranyaiak, de minden magyar ember szívébe belopta magát, így az a cél, hogy a nemzeti értékek közé is felkerüljön a Tenkes kapitánya kultusz.

Riegl Gábor, Siklós polgármestere pedig a csütörtöki bejelentés kapcsán kiemelte, fontos, hogy ezeket az emlékeket méltó módon örökítsük át a jövő nemzedék számára. A város a 60. évfordulót jubileumi évként, tematikus rendezvénysorozattal is megünnepli, amelynek keretében április 29-ére a filmbeli tárgyakból szervezett emlékkiállítás keretében meghívták a várba a még élő szereplőket, alkotókat is.

A kapitány a 78. az értékek sorában

A Vármegyei Értéktárat 2013-ban azzal a céllal alapították, hogy csokorba szedjék Baranya értékeit. Jelenleg 8 kategóriában összesen 78 megyei érték szerepel a listán. A kulturális örökség kategóriában olyan ikonikus baranyai intézményekkel és programokkal egy sorban, mint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed, a bikali élménybirtok, a szigetvári és a szászvári vár; a geresdlaki gőzgombóc-, az orfűi medvehagyma-, a mozsgói kakas- és a villányi vörösborfesztivál; a mohácsi busójárás, a bólyi Emmausz-járás és a mároki lakodalmas; a pécsi ferences betlehem, a sváb szakácskönyv, a Zsolnay porcelán, az ormánsági gímszarvas vagy Sárdi Jánossal a kékfestés hagyománya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!