Kezdődik a költés

2023.03.20. 16:53

Az első gólyák Sásdra és Drávaszabolcsra érkeztek vissza idén

Zs. J.

Fotó: Muzslay Péter

A tavaszias idővel együtt megérkeztek az első gólyák. Mint megtudtuk, a március mindig fontos időpont a költöző madaraknál, ugyanis ha ebben az időszakban a gólyák több mint fele visszaérkezik, akkor ez azt jelenti, hogy az idei évben jó lesz a gólyaállomány.

– Az első gólyák Sásdra és Drávaszabolcsra érkeztek meg március 14-e előtt, majd március idusán a vármegye déli részeiről is olyan jelentéseket kaptunk, hogy egyre több gólyát láttak – mondta el lapunknak Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportjának irodavezetője.

Arra a kérdésünkre, hogy a téli időszakban volt-e olyan jelzés, hogy gólyák maradtak volna Baranyában, azt a válaszolta, hogy Sellyén és a Mohács közelében láttak két-két példányt, ám a gólyák nem maradtak sokáig egy helyben, tovább szálltak.

Tavaly márciusban a Baranyában fészkelő gólyapárok alig 15-20 százaléka érkezett vissza, ám áprilisban a gólyák szerencsére behozták a lemaradást. A nyári felmérés során 241 gólyafészkét vettek nyilvántartásba. A legtöbb gólya 2022-ben Kölkeden (20 pár), Beremenden, Csányoszróban, Kétújfaluban és Mohácson (5-5 pár) volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!