Új vezetékkel egyesítik a termálkutak erejét

2023.03.03. 20:12

Az ipari park különböző vállalkozásai is részesülhetnek a föld mélyéből nyert energiából

W. K.

Amint a szükséges engedélyek megvannak, indul a bólyi termálkutakat összekötő vezetékek építése - a terveket hosszas előkészítő munkát és egyeztetéseket követően, február utolsó napján nyújtotta be az illetékes minisztériumhoz az önkormányzat. Az engedélyek megszerzését követően írják ki a közbeszerzést - a cél, hogy a beruházást úgy tudják megkezdeni, hogy a vezetéképítés az érintett szántóföldeken az áprilisi munkákat ne zavarja.

Mint azt Hárs Józseftől, Bóly polgármesterétől megtudtuk, első ütemben a három kutat összekötő, mintegy négy kilométeres vezetékrendszert építik ki, a következő lépés pedig az ipari park elérése. A cél, hogy legkésőbb a következő fűtési szezonban már valamennyi csatlakozó vállalkozás az új termálkút adta energiát használja. Mint azt a polgármester elmondta, az ipari parkhoz vezető kilenc kilométeres szakasz tervezése is már folyamatban van.

Bólyban a fűtésre, a meleg víz előállítására termálvizet használnak. Eddig egy kisebb és egy nagyobb kút biztosította az ellátást, szükségessé vált azonban egy újabb létrehozása, a város energiaellátásának biztonsága érdekében. Az új kút fúrása, a Békáspusztától a Karasica-völgybe vezető út végénél tavaly decemberben ért véget - vizének hőmérséklete és hozama a már korábban meglévő termelőkútéval azonos. 

A mintegy egymilliárd forintos fejlesztés eredményeként így Bóly már egy tartalék kúttal is rendelkezik, azaz a jövőben, ha bármelyiknél meghibásodás történne, akkor is biztosított a zökkenőmentes ellátás. Mindemellett az egyre növekvő igények is indokolttá tették a kútfúrást - az ipari parkban azok a vállalkozások, amelyek eddig nem használták a termálvíz adta energiát, az energiaválság hatására kivétel nélkül jelezték, hogy csatlakoznának a hálózathoz. Az új kút kihasználtsága garantált.

A városnak célja, hogy a helyben működő vállalkozások meg tudják őrizni versenyképességüket az energiaválság ellenére is - az új termálkút is ehhez járul hozzá. A nagyjából egymilliárd forintos beruházáshoz 336 millió forint állami támogatást kapott a település.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!