Közgyűlés

2023.03.21. 14:05

Csizmadia Péter fél éve javasolta a vállalkozók segítését

Még tavaly szeptemberben tett le az asztalra Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető egy olyan javaslatcsomagot, amivel családokat, vállalkozókat segíthetett volna a város. Akkor Péterffy Attila pécsi polgármester koalíciója durva sértegetésbe kezdett és a javaslatot elutasította azzal, hogy „csődbe viszi a várost” Csizmadia. Fél évvel később ez már nem fontos.

B. M.

Fotó: Laufer László

Csizmadia Péter tavaly ősszel azt javasolta, hogy szociális rezsitámogatást adjanak nagycsaládoknak, egyedül élőknek, gyermeküket egyedül nevelőknek október 1-től idén április 30-ig. A Fidesz városházi frakció vezetője akkor kérte azt is, hogy az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel vagy közvetlen vagy közvetett önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal érvényes bérleti szerződéssel rendelkezők 50 százalékos kedvezményt kapjanak. Ehhez feltételként annyit írtak volna elő, hogy a vállalkozás folyamatosan nyitva tart, üzemel, a dolgozóit megtartja. Kérte azt is, hogy a rezsik emelkedése miatt egyeztessenek a közgyűlési felek, hogy milyen megoldásokat tudnak javasolni.

Az egyeztetésen csak a Tiszta Kezek Frakció részéről jelentek meg, a baloldaliak – Péterffy Attilával együtt - egyszerűen nem mentek el a megbeszélésre.

A városházi propagandaosztály, Barabás Béla tanácsadóval az élén aztán az önkormányzat nevében adott ki egy rendkívül komolytalan és színvonaltalan közleményt, amiben többek között az állt, hogy ezzel „ a populizmus hátán száguldanának a csőd felé”. Ehhez képest kedden már arról döntöttek a közgyűlésen, hogy a vendéglátóknak helyet biztosító önkormányzati bérlemények bérlőinek hogyan adjon kedvezményeket az önkormányzat, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., valamint a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. – igaz ezt egy állítólagos pályázati rendszer keretében.

Csizmadia Péter meg is jegyezte, hogy vajon mi változott meg az elmúlt félévben vagy kiderült, hogy nem populizmus, hanem szükséges segítségnyújtásról lett volna szó?!

-Ahelyett, hogy hetet-havat összehordva engem gyaláznak, eljöhettek volna az egyeztetésre. Értem, hogy egy fideszes javaslat volt, és ez önöknek probléma, de az élet felülírta a politikai szempontokat. Ezen a játszótéren felül kellene már emelkedni 

– mondta.

Azt is elmondta, hogy támogatja az önkormányzat javaslatát, de ezzel csak a vendéglátóiparnak segítenek, az út szélén hagyják a többi vállalkozót. Hozzátette: csak novemberben álltak neki igényeket felmérni, pedig mindenki tudta már, hogy elszállnak a rezsiköltségek.

Ruzsa szerint a fideszes javaslat bérleti díjkedvezményekről szólt, az övék meg egy támogatási pályázat és a „kettő között az a három hónapnyi munka, felmérés a különbség, amit a gazdaságfejlesztési főosztály elvégzett”. Szerinte az is a céljuk volt, hogy a vállalkozóknak abban is segítsenek, miként alakítsák át a saját működésüket úgy, hogy az energiakitettségüket csökkentsék.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője viszont úgy látja, ezt a munkát már nyáron is el lehetett volna kezdeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!