Nem vettek részt a képviselők az egyeztetésen

2022.09.12. 15:00

A pécsi városvezetést nem érdekelte a pécsiek rezsitámogatása

Hiába tett javaslatot Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arra, hogy miként lehetne segíteni a kisvállalkozóknak, a rászorulóknak, de a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és az Öt-torony frakció képviselői még válaszra sem méltatták, pedig csupán egyeztetniük kellett volna a javaslatról.

B. M.

Fotó: Havran Zoltán

- Még a múlt csütörtökön hívtam a városházi frakciókat, illetve a frakcióval nem rendelkező képviselőket, hogy egyeztessünk a javaslatról, de Bognár Szilvia független képviselőn kívül más nem jött el, valamint még Topán László képviselő jelezte, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a megbeszélésen – mondta Csizmadia Péter a hétfői sajtótájékoztatóján. - Bár Bognár Szilviával át tudtuk beszélni a javaslatot, de a városvezető koalíció képviselőinek vélhetően a szociális rezsitámogatásnál bizonyára fontosabb dolguk akadt. De ha ma nem is hallottam az ő érveiket, az álláspontjukat jövő hét kedden elmondhatják, hiszen beterjesztem a javaslatcsomagot a közgyűlés elé.

A politikus elmondta, bízik abban, hogy ebben a kérdésben konszenzus lesz, ugyanis nincs gazdasági akadálya, és tulajdonképpen csak a politikai szándék kell hozzá. Szerinte ugyanis nem jelent olyan mértékű terhet az önkormányzat számára, amit ne bírna el a város.

- Sajnos, látjuk azt, hogy ebben a nehéz helyzetben is az egyik városi cégnél magasabb fizetésért neveztek ki új vezetőt, sőt még plusz hét státuszt is biztosítottak, amivel mintegy 100 millió forinttal terhelték meg csak ennek a cégnek a működését – fogalmazott. - Látjuk azt is, hogy ebben a nehéz helyzetben vannak olyan személyi kiadások is, amiket most már önkritikát gyakorolva felül kellene vizsgálni.

A frakcióvezető ezzel utalt a tanácsadók, a biztosok és ügyvédek megbízására, a nekik szánt több tíz-, százmilliós kiadásokra.

- Nem állítom azt, hogy ez a legjobb javaslat, de legalább mi foglalkoztunk a témával, mert a másik oldalnak még ez sincs – emelte ki Csizmadia.

Bognár Szilvia azt mondta, hogy a rendkívüli élethelyzetek különleges megoldásokat igényelnek, mivel a szociális válsághelyzet kialakulóban van, ezért a pécsieknek érezniük kell, hogy védőhálót kapnak az igazán rászorulok.

-Nem a politikai holdudvart, egyes szereplőket kell a felszínen tartani, hanem nekik kell segíteni. Hiszek a párbeszédben, a vitában és baloldali embernek tartom magam, ezért itt volt a helyem. Egy több tízmilliárdos költségvetési településen ez a nagyjából százmilliós összeg nem egy elviselhetetlen tétel.

A javaslat szerint a bejelentett pécsi lakcímmel rendelkező egyedülállóknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek, és a négy, illetve több gyermeket nevelő családoknak adnának segítséget. A feltétel lenne az, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg a 115 ezer forintot. Azoknak járna ez a támogatás, akik túllépik az átlagfogyasztás mértékét. A tervezet szerint 5000 forintot lehetne az áramszámlára és 15.000 forintot a gázszámlára támogatásként adni, illetve egyszeri, 75.000 forintos juttatást biztosítanának a tűzifa vásárlásához. Ezen kívül az önkormányzati bérleményt használó kisvállalkozásoknak elengednék a bérleti díj felét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!