Már csak négy jelölt maradt

2023.03.09. 12:42

Egy pécsi orvos lehet Magyarország következő űrhajósa

Dr. Schlégl Ádám, a pécsi orvoskar tanársegédje, a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinika klinikai szakorvosa is egyike annak a négy űrhajósjelöltnek, akik közül valaki 2024-2025 fordulóján a Nemzetközi Űrállomáson végezhet kutatómunkát – számolt be róla honlapján a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara.

bama.hu

Forrás: aok.pte.hu

Mint írják, kétszáznál több pályázóból mintegy kéttucatnyian maradtak bent az Európai Űrügynökség és a HUNOR program szigorú szűrővizsgálatain, melynek végeredményeként a tervek szerint 2024-ben magyar űrhajós juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. Köztük van dr. Schlégl Ádám egyetemi tanársegéd, a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinika klinikai szakorvosa is, akinek motivációi között az elvégzendő kísérleteket, az azokban rejlő tudományos potenciált, valamint a gyermekkorból hozott, máig kitartó kalandvágyat is megtalálni.

– A világűrbe kijutni talán az egyik legnagyobb kaland, a legkülönlegesebb élmény, amiben egy embernek része lehet. Szinte minden gyermek életében van egy pont, amikor intenzíven érdeklődik az űr iránt. Sokaknál aztán elhal ez a szenvedély, nálam viszont nem így történt, a mai napig kitart a rajongás. Emellett a Nemzetközi Űrállomáson elvégzendő kísérletek, az ezekben rejlő tudományos potenciál és a kalandvágy is komoly motiváció számomra

 – árulta el a klinikus. 

Mint a PTE ÁOK-nak elmondta, rajta kívül még bejutott néhány orvos a kiválasztási folyamatba, de tudomása szerint ő az egyetlen, aki a versenyben van és praktizál is, ugyanakkor kutatóorvos és biológus is képviseli az élettudományokat az egyre szűkülő csapatban. Az eddig eljutottak között mérnököket, fizikusokat, csillagászokat is találni, ahogy biológust és búvár-régészt is. Dr. Schlégl Ádám hangsúlyozta, a szelekció során, a végső döntés előtt nem a részegységek átlagát fogják nézni, hanem azt, hogy kik azok, akik minden területről képesek hozni a szükséges, elvárt szintet.

 


 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!