Másra mutogatnak

2023.03.03. 19:50

Hirdi kenderfonó: újabb projekt dőlhet be Péterffyék ideje alatt

A 16 milliárdos adósságot már felhalmozó baloldali városvezetés egy közösségi ház erőteljesen megcsúszó felújítása kapcsán is a kormányzati szereplőket hibáztatja, miközben leállították a korábbi fejlesztést.

Bóka Máté

Már 2021 októberében letette a városvezetés asztalára azt a kidolgozott fejlesztési csomagot a terület egyéni képviselője, Berényi Zoltán, ami után végül az önkormányzat részéről is úgy tűnt, végre megindulhat a hirdi kenderfonó hasznosítása. Péterffy Attila, Pécs polgármestere tavaly tavasszal arról szólt a közösségi oldalán, hogy az előző városvezetés tervei alapján a hirdi városrész központi zöld területén építették volna fel az új közösségi házat, melyre 95 millió forintnyi EU-s támogatást nyertek. Pécs MSZP-DK-s polgármestere aztán a helyiekre hivatkozva azt állította, hogy inkább a Kenderfonót újítják fel, a másik projektet elvetik. 

Az önkormányzat szerint erre viszont már több százmillió forintot kellett volna előteremteni, és bár eddig több mint 10 milliárd forintnyi hitelt felvettek különböző célokra, éppen erre a fejlesztésre már nem kértek kölcsönt, hanem a teljesen bizonytalanná vált fejlesztés miatti csütörtöki fórumon inkább a minisztériumi, kormányzati szereplőkre kezdtek el mutogatni. Azt kifogásolta Péterffy, hogy nem nyitották meg Pécsnek azt a forrást, amire pályázni akart. Ráadásul úgy tette mindezt a polgármester, hogy éppen ő mondta azt korábban – a propagandistái szerint–, hogy a terület parlamenti képviselője, Hoppál Péter ne is lobbizzon nekik, mert „sínen van a történet". 

Ami úgy látszik mégiscsak erősen kisiklott, és a 16 milliárdos adósságot felhalmozó baloldali városvezetés részéről nem ez lenne az első ilyen, hiszen például irodakomplexum-, munkásszálló-, záportározó-, bicikliút-építést már fújtak le, de a beígért, 120 milliárdos akvapark projektből is csupán látványos rajzokat mutogattak a pécsieknek.

Berényi Zoltán a történtek után közölte, a fórumon egy helyi vállalkozó megkérdezte, hogy az önkormányzat mégis miért nem kezdi el a munkát, amire aztán érdemi választ nem kapott a polgármestertől, pedig a felvett hitelből, hatalmas pénzből igazán juthatott volna a hirdieknek. A már rendelkezésre álló korábbi pályázati 100 milliót csak ki kellene egészíteni, hogy megépülhessen a Kenderfonó. De erre a legcsekélyebb szándékuk sincs Péterffyéknek, miközben hitelből fizetik a tanulmányokat, a buszbeszerzés áfáját, csak pont a hirdieknek nem tudnak, vagy nem akarnak semmit adni. Pedig a kormány ez év februárjában a Vásárcsarnokra adott plusz 462 milliót, de miután felépült a csarnok, így ezen forrás akár fel is használható lenne hirdi fejlesztésre.

– A város vezetése magára hagyta a Vasas-Somogy-Hird településrészt, 2019-ben elvették a településrészi testület alig hétmilliós költségvetését, még a hirdi faluházra (de a somogyira sem) biztosítanak semmi működési dologi költséget, és még a takarítást is a helyieknek kell megcsinálni „ingyen”, kényszerű „önkéntesség” keretében – tette hozzá közleményben. 

Szürreális magyarázkodás

A baloldali Tiszta Kezek Frakció képviselője, Topán László, valamint frakcióvezetője, Bognár Szilvia is megszólalt a témában. A Tiszta Kezek úgy látja, hogy nemcsak pénz nincs és sok az adósság, de a politikai akarat is hiányzik a fejlesztéshez. A jövő évi önkormányzati választási kampány is elindult, ennek egy igen szürreális epizódja volt: elmagyarázni a lakosságnak, mit miért nem valósítunk meg ebben a ciklusban - fogalmazott Topán

.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!