Megszületett a döntés

2022.10.29. 10:27

Hirdi Kenderfonó: már a közbeszerzés kapujában a projekt

Nemrég már megszületett a döntés arról, hogy elindítják a közbeszerzési eljárást a hirdi Kenderfonó átalakítására, így egy 2019 óta húzódó ügy rendeződhet talán. A terület önkormányzati képviselője már egy éve javasolta a mostani megoldást.

Bóka Máté

Fotó: Bóka Máté

Az önkormányzat költségvetési bizottsága zárt ülésen döntött a hirdi „Kenderfonó” épületének felújítására, átalakítására, irodai funkciók, valamint új közösségi ház kialakítására vonatkozó közbeszerzési eljárás elindításáról. A projektre szánt források még nem állnak rendelkezésre teljesen, ezért a közbeszerzési eljárást feltételesen folytatják le. 

A hirdi kenderfonó átalakítását még Berényi Zoltán (ÖPE-KNDP) kezdeményezte. A terület egyéni képviselője azt mondta, egy évvel ezelőtt a helyi civilekkel közösen dolgoztak ki egy, Somogy, Vasas és Hird fejlesztési irányait meghatározó programot, amelyben prioritásként szerepelt ez a cél is.  A képviselő szerint ezt a dokumentumot az egyik alpolgármester is megkapta a városházán akkor, de a polgármesternek is átadott dokumentumból egy példányt. 

Elmondta azt is, hogy a minisztériumok, valamint Hoppál Péter parlamenti képviselő is sokat segített abban, hogy idáig eljussanak, miközben a város polgármesterével is volt nézeteltérése az üggyel kapcsolatban, aki egyébként lakossági fórumot tartott a témában. Hozzátette: már a korábbi városvezetés idején elnyert források átcsoportosításáról van szó, és azokból állhat össze a szóban forgó félmilliárd forint. 

Tervezetten az épület földszintjének részbeni elbontására kerülne sor, energetikai korszerűsítést végeznének, gépészeti és villamossági felújítás történne, illetve akadálymentessé tenné az ingatlant. A Kenderfonó felújításával egy közel 200 négyzetméteres közösségi tér alakulna ki, az emeleti részben irodahelyiségek lennének, amelyeket bérbe is adhatnak.  

– A korábbi elképzelés, amely alapján a Zengő utcában hoztak volna létre közösségi házat, nem volt megfelelő eredetileg sem, de azt még tovább próbálták faragni azzal, hogy elhagyják abból a nagyterem építését, holott éppen az lett volna az egyik legfontosabb, hogy a helyiek nagyobb rendezvényeket tudjanak tartani – mondta Berényi, aki szerint ezért is jó, hogy erről a fejlesztésről inkább lemondtak, helyette inkább a Kenderfonó szépül meg. Elmondta azt is, hogy azonban a korábbi helyszínen viszont játszóteret építenek a családok örömére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!