Barátaink a kilométerek

2023.03.03. 16:32

Idén már a Zselicben is lesz Bringás Vándortábor

Senki ne csodálkozzon, ha nyáron jókedvű, kerékpározó diákokkal fut össze a Zselic eldugott pontjain.

Forrás: Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség

Az ország számos részéről érkeznek felső tagozatos általános és középiskolás gyermekek, hogy két keréken fedezzék fel az erdőországként is emlegetett Zselic változatos dombvidékét.

A 2017-ben indult Vándortábor Program keretén belül a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkárságának támogatásával vízi, erdei, kerékpáros és zarándok vándortáborokban vehetnek részt a diákok. A program legfőbb célja az egészség- és környezettudatos életmód támogatása a sport és természetjárás népszerűsítése által. Idén minden eddiginél több fiatal ismerheti meg az ország legszebb tájait, köztük a Zselicet is. A vándortáborok lehetőséget adnak arra, hogy a diákok aktívan töltsék el a nyári szünidejüket és élményeket szerezzenek. A táborok népszerűsége töretlen, a január utolsó napján meghirdetett turnusok rövid idő alatt megteltek.

A diákok Szentlőrincről indulnak és egy hét alatt több mint 200 kilométeren át járják be a tájegységet. A programból a természeti értékek mellett nem hiányozhatnak a tájegységre jellemző kulturális és néprajzi programelemek sem, vonatozhatnak a Zselici Csühögővel, simogathatnak szarvasokat a Bőszénfai Szarvasfarmon, megismerkedhetnek hazánk első csillagoségbolt-parkjával, betekintést nyerhetnek a zselici táj népi építészetébe a Szennai Skanzenben és bölényekkel is találkozhatnak Kaposmérőn. A program kihagyhatatlan része a 2022-es év kerékpárútja, mely a Deseda tó körül fut. Szigetvárra, a leghősiesebb városba érve már biztosan mindenki hősnek fogja érezni magát, itt a Zrínyi Vár vitézeinek viselet- és fegyverbemutatója repíti vissza őket az időben. Az időutazást aztán a hazautazás követi, az elmúlt egy hét fáradalmaival és élményeivel együtt.

Forrás: Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség

Határon innen és túl 13 olyan páratlan szépségű térség van, ahol megvalósul a bringás vándortábor. A turnusokra csoportosan és néhol egyénileg is lehet jelentkezni. A főszervező, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség mellett a Zselicben a Szigetváron tevékenykedő Szinergia Egyesület dolgozik a program megvalósításán.

A program IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!