Az idős emberekért dolgozik

2023.03.25. 15:48

„Mindenütt otthon érzem magam, europair személyiség vagyok!”

A Pesti Vigadóban Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat állami kitüntetésben részesült március 14-én az idős emberekért, a közösségekért végzett több évtizedes munkája elismeréseként Somogyváry Attila, a pécsi Nyugdíjasok Egyesülete tiszteletbeli elnöke.

M. B. E.

Több mint húsz éve tagja a Nyugdíjasok Egyesületének, 2003–2010 között elnökhelyettes, 2010–2020 között elnök volt, és 2006–2019 között a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége ügyvezető elnökségi tagjaként is tevékenykedett. A közreműködésével az országban elsők között hozták létre a Dél-Dunántúli Régió Nyugdíjas Érdekvédelmi Szervezeteinek Együttműködési Megállapodását, amely Baranya-Somogy-Tolna vármegyék legnagyobb nyugdíjasszervezeteinek munkáját hangolta össze.

Közreműködésével több száz rászoruló nyugdíjasnak, iskolás gyermeknek, hajléktalanoknak, karitatív szervezeteknek tudtak jó minőségű ruhát, cipőt, gyermekjátékokat osztani a németországi Fellbach testvérszervezettel közös akcióban. A mai napig működő személyes, baráti kapcsolatokat ápol a határon túli nyugdíjasszervezetek (Lendva, Eszék, Szabadka, Pélmonostor és Aix en Provance ) vezetőivel.
Két cikluson keresztül a Nemzeti Civil Alapprogram Dél-dunántúli Regionális Kollégiumának pályázati bíráló tagja volt, pályázati tanácsadással és pénzügyi források biztosításával támogatva a régió civil szervezeteinek működését.
Mint Somogyváry Attilától megtudtuk, egész életében két meghatározó irányt követett: a közösséghez tartozást és a nemzetközi kapcsolatok ápolását. Idén tölti be 80. életévét, és több mint hatvan éve él Pécsett. Önmagáról pedig így fogalmaz: „Mindenütt otthon érzem magam, europair személyiség vagyok!”
Munkásemberből lett több­ezres idősek közösségét irányító vezető, miközben dolgozott az uránbányában, az AFIT autójavítónál, a Pécsi Polgármesteri Hivatal ipari osztályvezetőjeként ment nyugdíjba. Boldog párkapcsolatban él, két fia, három unokája van.
Napjainkban is aktív a nyugdíjas-egyesületben, továbbá a Főnix Somogyi Nagyasszonyok tiszteletbeli tagja, miközben műveli néhány ezer négyzetméteres szőlő-gyümölcsösét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!