Péterffy Attilával is fog találkozni?

2023.04.17. 13:19

A Soros-közeli Emberség Erejével Alapítványt is felkereste a Présember

A délelőtti, keszüi programját követően David Pressman az Emberség Erejével Alapítványhoz látogatott el a Citrom utcába, majd a negyedórás találkozó után a nagykövet az Irgalmasok utcáján az egyik Jókai téri étterembe ment gyalogoson, testőrök kíséretében.

Munkatársunktól

Fotó: KOLOZSVARI LASZLO

Miközben távozott a helyszínről, az alapítvány munkatársai az ablakból kezdték el fotózni a nagykövetre váró újságírókat, érdeklődőket.

Az, hogy mi szükségük volt erre, nem tudni, hiszen felvételeket még a rendőrség munkatársai sem készítettek az újságírókról, érdeklődőkről.

Az utcára kilépő nagykövet villáminterjút adott lapunknak:

– Miért látogatott el Pécsre?

– Gyakran mondom, hogy én nem az Egyesült Államok budapesti nagykövete vagyok, hanem az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Amikor idejöttem, elköteleztem magam, hogy minél több időt töltsek Budapesten kívül, hogy találkozzam magyar emberekkel, meghallgassam a valódi magyarok tapasztalatait és mindennapi életüket, azokat a gazdasági kihívásokat és egyéb lehetőségeket, amelyekkel szembesülnek. Így vagyok most itt Pécs városában, hogy beszéljek a magyarokkal és sokat tanuljak tőlük.... Tudja, néhány magyarral, akikkel most találkozom, éppen itt együtt sétálunk, tehát még egy kérdésre válaszolok, ha szeretné.

– Rendben. Egy korábbi interjúban említette, mennyire inspirálónak találta a magyar forradalmat a Szovjetunió ellen 1956-ban.

– Igen, így van.

– Mit gondol, ha megtámadnák Magyarországot, az Egyesült Államok tehetne valamit? Végül is, sokan emlékeznek arra, hogy a 1956-os felkelés idején az Egyesült Államok segítségét várták, de nem kapták meg.

– Nos, úgy gondolom, hogy szövetségesek vagyunk, és komolyan vesszük a szövetségi kötelezettségeinket. Nem kívánok azonban feltételezésekre építkezni, mivel jelenleg az oroszok ténylegesen megtámadtak egy tényleges országot, Ukrajnát, és kritikus fontosságú, hogy a szövetségesek és a Nyugat erősen és határozottan kiálljon Putyin agressziója ellen, amelyet egy szomszédos, demokratikus ország ellen indított.

További kérdéseket nem tehettünk fel, így többek között arra nem tudtunk rákérdezni, hogy miért éppen ismét egy ellenzéki vezetésű városba látogatott el, miért éppen a Soros György által támogatott alapítvány kereste fel, miről tárgyal a pécsi városvezetéssel.

Miközben a nagykövet sétált, addig David Pressman autója, valamint a követségi gépjárművek a pécsi Polgármesteri Hivatal politikusi VIP-parkolójába álltak be, néhány rendőr pedig - információink szerint - a városházára is bement.

Nem kizárt, hogy azért, hogy átvizsgálják az épületet a nagyköveti látogatás előtt, bár erre korábban forrásaink csak mint lehetőségként utaltak.

Érdekesség, hogy éppen nagykövetségi autók érkezésekor gördült be a Városházi Belsős Fontos Parkolóba Péterffy Attila polgármester közpénzen bérelt izomautója, a 272 lóerős összkerék-meghajtású luxusautó is.

Bár a nagykövet előszeretettel szerepel úgy, mint a kormány kritikusa a baloldali sajtóban, a 120 millió forintból fenntartott, újságírókat, televíziós stábot, fotósakat alkalmazó önkormányzati média valamiért eddig - tehát kora délutánig - „elfelejtett” beszámolni Pressman pécsi látogatásáról, holott a székházuktól mindössze pár száz méterre található helyszínen tartózkodik jelenleg is.

A pécsi dollármédia további képviselői, a helyi MSZP-s és liberális újságok szintén nem foglalkoztak a látogatással, legalábbis eddig.

Az ebédet követően David Pressman átsétált a városházára, hogy Péterffy Attilával találkozzon.

Fotós: B.M.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!