Koszorúkkal emlékeztek a deportáltakra

2023.04.27. 18:51

Csaknem nyolcvan éve hurcolták el a szigetvári zsidóságot Barcson keresztül a haláltáborokba

Zs. J.

Szomorú emlékezésre gyűltek össze a város lakói, 1944-ben a szigetvári zsidókat haláltáborba deportálták, és többségük soha nem tért vissza.

A Molnár Imre Városi Könyvtárat 1857-ben építették, ez az épület korábban a város zsinagógája volt. 1944. április 27-én hurcolták el a szigetvári zsidóságot, és vitték a barcsi gettóba, az ottani Union malomba, mondta el lapunknak Varga Zoltán, a Molnár Imre Városi Könyvtár igazgatója. 

– Április 26-án gyűjtötték össze a szigetvári zsidóságot. Ütötték, verték őket a csendőrök, kivallatták őket a vagyontárgyaik felől, majd másnap délután öt óra tájban kihajtották a vasútállomásra, és onnan vitték őket Barcsra

 – mondta Varga Zoltán .

2019-től ez a nap a Szigetvári Zsidóság Emléknapja, Polics Pál, a szigetvári Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola nyugalmazott igazgatójának kezdeményezésére. Mint megtudtuk, a volt iskolaigazgató tartja a legutolsó szigetvári zsidó polgárral, Somogyi Istvánnal a kapcsolatot, aki Costa Ricában él jelenleg.

Somogyi István írta le, hogy Szigetváron miként zajlott a deportálás. Az ő családjuknak volt egy háza a Vár utcában. Ezt az épületet adományozta az önkormányzatnak, hogy rendezzék be, és a szigetvári zsidóságnak emléket állító múzeum létesüljön benne. A házat le kellett bontani, mert olyan rossz állapotban volt, amint megtudtuk, keresik a pályázati lehetőséget, hogy egy méltó épületet emeljenek a helyére.

Április 27-én a város elöljárói megemlékeztek a zsidók deportálásáról, koszorúkat helyeztek az emlékművekre, és a felajánlott háznál egy emléktáblát avattak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!