Vasárnap megáldják

2023.04.27. 15:03

Visszanyerte régi pompáját a máriakéméndi kegytemplom

Két évig tartó munkálatokat követően befejeződött a máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom külső felújítása.

Zs. J.

Fotó: Biki Endre Gábor

Május 7-én, vasárnap délután négy órakor Felföldi László pécsi megyéspüspök ünnepi szentmise keretében megáldja a templomot, közölte lapunkkal Biki Endre Gábor, a máriakéméndi kegytemplom gondnoka.

A máriakéméndi kegyhely története az 1740-es évekre nyúlik vissza, miután öt kislánynak megjelent ezen a helyen a Boldogságos Szűz Mária. A helyszínen számos csodás gyógyulás és imameghallgatás történt, majd 1753-ra a régi középkori romos templom helyén felépült a ma is látható barokk kegytemplom, mely évszázadokon át a baranyai és tolnai hívek, főként a német nemzetiség búcsújáróhelye volt. Egykoron ezrek látogatták az országos hírű Mária-kegyhelyet.

Az elmúlt évtizedekben a kegyhely épületei erősen leromlottak, azonban pályázatok és adományok útján néhány éve megkezdődtek a felújítások. Először adományokból a világhírű, de törött Zsolnay-féle angyalszobrok kerültek restaurálásra, amitől lapunk is beszámolt. Pályázati forrásból, kormányzati, valamint a Pécsi Egyházmegye támogatásával az 1762-ben épült, de időközben életveszélyessé vált barokk kolostorépület (későbbi plébánia) is megújult, mely jelenleg zarándokszállásként üzemel.  

– A közelmúltban elkészült a templom teljes külső felújítása és a több hektáros park is megújult. A kegytemplom megújulása alkalmából egy színes, képes fotóalbum készült, mely bemutatja a kegyhelyet. Az album megvásárolható a helyszínen – mondta Biki Endre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!