Őrzik a hagyományt

2023.04.07. 20:59

Kerepeltek a mároki fiatalok, vasárnap mennek a jussukért

Zs. K.

A kistelepülésen odafigyelnek arra, hogy a falusi népszokások ne tűnjenek el, megmaradjanak, ezért ahogy régen, úgy most is a fiatalokat bevonva próbálják életben tartani a hagyományokat. Ennek keretében például a húsvéti kerepelés szokását is őrzik. 

A kereszténység első évszázadaitól fogva szokás volt, hogy nagycsütörtök este elnémulnak a harangok. A harangok hangját pótlandóan a helyi fiatalok felkerekedtek, és kereplőkkel végigjárták a falut. A mároki fiatalok csütörtökön este, majd pénteken délben és este kerepeltek, vasárnap pedig már a jussukért járják a falut. A lakók ilyenkor megajándékozzák őket tojással, csokival, esetleg pénzzel, így köszönve meg nekik, hogy kerepeltek, vagyis pótolták a harangszót.

Ezen kívül idén már harmadik alkalommal tartják meg a húsvéti vigadalmat a faluban. Hétfőn 9 órától lovas kocsival, zenés kísérettel vonul végig a falun egy kisebb közösség. Népviseletben körtáncolnak, csárdást járnak, megállnak a házaknál, és a fiúk meglocsolják azokat a lányokat, akik még nem keltek el. Ezen kívül minden családot zöldség-gyümölcskosárral, a gyerekeket édességgel ajándékozzák meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!