Ma is érték

2023.04.04. 21:43

Közösségi célokat szolgál majd a felújított Pájlánd Ház

Új közösségformáló funkciókat szolgál majd Pájlánd első épülete, amely 1770-ben, azaz 253 éve épült Márokon. Egykor vadászház, faluház, lakodalmas ház és kocsma is volt, jelenleg pedig a felújítás alatt áll.

Zs. K.

2022-ben már tizenegyedik alkalommal kelt egybe Márok és Pájlánd, azaz a magyar menyasszony és a sváb vőlegény a Mároki Lakodalmason.

Fotó: Löffler Péter

– A ház 1993-ban, éppen 30 éve került a családunk birtokába. Édesapám Bruckner Henrik kocsmát üzemeltetett benne, édesanyám pedig boltot. Édesapám a kocsma bezárásának évében sajnos örökre elment, így szívügyemmé vált, hogy ezt az épületet valamilyen formába felújítsuk 

– mondta Krizics Zsanett, Márok polgármestere. Többször pályáztak a felújítására, s tavaly a Közös Célért Egyesületen keresztül végre sikerült rá forrást nyerni. A ház Pájlánd Ház nevet kapja, így őrizni fogja a Pájlánd nevet, illetve az egykori paraszti otthonok jellegét, a belső berendezéstől a használati eszközökig.

 

– Szeretnénk, ha később különböző rendezvények helyszíne is lenne, így arra készülünk, hogy workshopokat, kézműves műhelyeket, tradicionális vacsoraesteket, teadélutánokat szervezünk, de akár kisebb magán összejöveteleknek is helyet adhat majd. Bízunk benne, hogy az általunk szervezett események még jobban megerősítik a helyi lakosokat abban, hogy a kulturális örökség modern korunk egyik legfőbb értéke

 – mondta a községvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!