Elstartolt a második

2023.04.19. 19:15

Kihunynak a fények Pécs városában, hogy az árnyak életre keljenek - Galéria

Az árnyak beköltöznek Pécs városába április 19. és 23. között a második Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás keretében a MárkusZínház szervezésében.

Cz.E.

Fotó: Laufer László

Az árnyvilág nagyjai, jeles képviselői érkeznek a baranyai vármegyeszékhelyre, összesen tizenkettő országból, azzal a céllal, hogy a pécsi közönség számára bemutassák tradicionális vagy kortárs előadásaikat öt napon keresztül.  

Az értékőrző és értékteremtő céllal létrejött fesztivál április 19-én nyitotta meg kapuit egy különleges világba. 

A hivatalos megnyitót szerda este fél kilenckor a Széchenyi téren tartják, ahol lekapcsolódtak a fények, felcsendült a fesztivál himnusza, majd a fesztivál résztvevői egy közös előadás keretében kitárták a rendezvény árny kapuit.  

Szerdán öt órakor szintén megnyílt a Csontváry Múzeumban a Fényre nyíló árnyak című tárlat, amely a négy nagy árnyszínházi tradíciót hivatott bemutatni. A résztvevők betekintést kaphatnak az indiai tradicionális templom árnyjáték, a Tholpavakoothu, az indonéz Wayang Kulit, a színes árnyékú görög Karagiozis, és a mozgatott tajvani árnyjáték világába. A kiállításon Vajda Zsuzsanna, a MárkusZínház művészeti vezetője beszédében elmondta, hogy ezen a napon kezdetét vette a több hónapos munkájuk eredménye, ami most virágba borul, és remélik, hogy illatozni fog.

Ezen kívül még további három kiállítást is meglátogathatnak a fesztivál résztvevői. Ezekkel a cél, hogy megmutassák az embereknek, hogy az árnyjáték az emberi kultúra és műveltség részeként évszázadok óta jelen van, és mai napig meséli történeteit világszerte.  

És mi vár még ránk az elkövetkezendő napokban? 

Huszonhárom színházi előadás mutatkozik be és workshop várja az érdeklődőket.  

Egyszerűen nehéz a döntés, hogy hová is menjünk, mit nézzünk meg, próbáljunk ki. De mindenképp ki kell emelni az Indonéziából érkező Purbo Asmorot, aki a Világörökség részeként számontartott wayang kulit árnyjáték egyik kiemelkedő mestere. Az árnyművész egy gamelán zenekarral érkezik, akik élőzenével varázsolnak bennünket a solo-i éjszakába a Bíma spirituális utazása című előadás keretében. 

A másik kihagyhatatlan előadás az indiai tradicionális templomi játék. A Tholpavakoothu mester Ramachandran Pulavar Indiából érkezik városunkba családjával, akik 12 generáció óta éltetői és mestere eme játéknak. Előadásuk bepillantást enged egy több százéves tradíció élő hagyományába.  

Mellettük érkeznek még jeles képviselők Görögországból, Tajvanból, Angliából, Lengyelországból, Csehországból, Belgiumból, Németországból, Olaszországból és Magyarországról is. 

A részletekért, programokért keressék fel a karakulit.hu weboldalt. 

Emlékezzünk az elsőre 

A Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás hivatalos fotósa Szentendrei Antal, akit a szervezők találóan "fényfogó árnyképésznek" neveznek. A fotóművész az idei második rendezvényen is árnyképészkedik a színfalak előtt és mögött, hogy megörökítse az esemény legjobb pillanatait. A fesztivál keretében szervezett kiállítások közül az egyiken bemutatásra kerül az első Karakulit, amelyet 2017-ben szervezett meg Pécsett a MárkusZínház. A fotós által megörökített pillanatokat csodálhatja meg a nagyérdemű a Nádor Galériában a fesztivál ideje alatt délután három és este tíz óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!