Ott lesznek a döntőben a pécsiek

2023.04.07. 21:42

Nagy az öröm, megkapták a kilövési engedélyt

Jövő hétvégén rendezik meg azt az „űrversenyt”, amelyen a pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata is ott lesz – a tét egy igaz kilövés.

bama.hu

A CanSat egy a középiskolások részére szervezett, az űripart bemutató és népszerűsítő verseny. Az Európai Űrügynökség (ESA) azzal a céllal hirdeti meg minden évben, hogy a diákok megtapasztalhassák, hogy milyen részt venni egy valódi űr-projektben. A jelentkezők rengeteg tapasztalattal gazdagodnak, pl. rádiótechnikában, áramkörök tervezésében, emellett elsajátíthatják az űripar által elvárt precizitást. A versenyzők sok hasonló érdeklődésű diákkal találkozhatnak, a döntő nyertesei nemzetközi kapcsolataikat gyarapíthatják a verseny folyamán.

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium öt 11.B osztályos tanulója (Illés Ágnes, Jakab Zétény, Lehőcz Judit R., Rendes Blanka és Szabó Ákos) az Európai Űrügynökség által szervezett CanSat verseny magyarországi fordulóján bejutott az országos döntőbe a tíz legjobb csapat közé, mentortanárukkal, Dlusztus Péterrel.

A döntő két napig tart, amelynek első napján, április 12-én a Magyar Honvédség újdörögdi Kiképző Bázisáról fellövik a megépített CanSateket, a második napon pedig a CanSat által mért adatok alapján kell tudományos prezentációt tartani a többi csapatnak és a zsűrinek. Az első helyezett csapat továbbjut az Európai Űrügynökség által szervezett európai fordulóra.

A CanSat egy valós műhold szimulációja, amely minden olyan rendszerrel rendelkezik, amivel egy műholdnak rendelkeznie kell. Térfogata megegyezik egy dobozos üdítőével (innen ered a neve). A kihívás a diákok számára az, hogy ebbe a kis térbe bele tudják tervezni az összes alrendszert, ami megtalálható egy műholdon. A versenyen a CanSat műholdakat rakétával nagyjából 1 kilométeres magasságba juttatják. Itt a hordozó eszközről leválva megkezdik a küldetésüket, ami lehet egy tudományos kísérlet vagy egy technológiai demonstráció. A biztonságos landolást követően a csapatok analizálják és prezentálják a gyűjtött adatokat.

A zsűri most egyhangúan arra a döntésre jutott, hogy mind a tíz döntős csapat megkapja a "GO" jelzést a Pre-Launch Report (PLR) alapján, mivel megfelelően demonstrálták a követelményeknek való megfelelést és a biztonságot. A tíz csapat, akiket várnak a döntőben: CannedPTE, EJGSat, ExoICL, MIGSat, MoSat, PreSat, SBFSat, Sherlock Ohms, Space Pelicans, Űrmanók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!