Átadva, megszentelve

2023.04.26. 16:25

Szerb nemzetiségi házat avattak Magyarbólyban

Felavatták, átadták és a pravoszláv szertartás szerint megszentelték az új Magyarbólyi Szerb Nemzetiségi Házat.

Zs. K.

Fotó: Tárnai Márta

A szerb templommal szembeni épület régen szerb iskola volt, később bölcsődeként, majd az idősek napközi otthonaként is működött egészen a 2000-es évekig. Ma Budai Szerb Ortodox Egyházmegye tulajdona, és a 2019-ben megalakult magyarbólyi szerb nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére, az Országos Szerb Önkormányzat pályázott a felújítására. Három ütemben készült el a kivitelezés a magyar kormány támogatásával, illetve a Magyarbólyi Szerb Kulturális és Hagyományőrző Egyesület pályázati forrása is hozzájárult a munkálatokhoz. Az épületben irodahelyiséget, rendezvénytermet és konyhát alakítottak ki.

Fotó: Tárnai Márta

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Hargitai János országgyűlési képviselő, Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke és Róth Ervinné, a magyarbólyi szerb nemzetiségi önkormányzat elnöke. A rendezvényen részt vett továbbá Alexov Lyubomir, a magyarországi szerb nemzetiségek parlamenti szószólója, Róth Adrienn, a Magyarbólyi Szerb Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke, és Busz Balázs, Magyarbóly polgármestere is. Ezután kulturális műsor vette kezdetét, melyen fellépett a Bánáti Szerb Kulturális Egyesület Deszkről, és a Poklade zenekar Mohácsról. A vendégeket végül vacsorára hívták a magyarbólyi kultúrházba, ahol szerb autentikus ételeket kínáltak fel. 

Fotó: Tárnai Márta
Fotó: Tárnai Márta
Fotó: Tárnai Márta

A nemzetiségi ház avatását megelőzően a szerb temetőben egy kereszt felújítását is ünnepelte a közösség. A kormány kétmillió forinttal támogatta a beruházást, amelynek segítségével új, gránit anyagú, időtálló keresztet tudtak állítani. A kivitelezést Márkus Gábor sírköves végezte. 

Róth Ervinné elmondta, a magyarbólyi szerb nemzetiségi önkormányzat tervei között szerepel még egy helytörténeti kiállítás létrehozása a szerb családok tárgyi örökségéből, valamint egy öt állomásból álló, kétnyelvű nemzetiségi tanösvény kialakítása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!