Mályvavirág Pont nyílt Pécsett

2023.05.17. 14:40

A méhnyakrákban érintettek felépülését is segítik

Már nem csak telefonon, illetve online érhető el a nőgyógyászati daganattal érintettek gyógyulásában segítő kezet nyújtó és a megelőzés fontosságának minél szélesebb körben való propagálását célul kitűző Mályvavirág Alapítvány pécsi „szirma” - a közelmúltban nyílt meg a Mályvavirág Pont a Papkert utcában.

w. k.

Fotó: Frank Yvette

Mint azt Kult Andrea, a pécsi szervezet vezetője kiemelte, többek között tanácsadással segítik az őket megkeresőket, de új szolgáltatásként a fizikai állapot, illetve a közérzet javításában, a műtét utáni felépülésben is igyekeznek segíteni, alternatív gyógymódokat, terápiákat kínálva. A Pécsi Mályvavirág Pont vezetőjének tapasztalatai szerint a méhnyakrákban érintettek sok esetben az operációt követően nem kapnak elegendő támogatást, sokszor tanácstalanok a jövőt illetően - ebben nyújt segítséget a közérzetjavító központ.  

- Hazánkban minden évben 1000-nél is több méhnyakrák-diagnózis születik, és többszáz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet egy vírus, a HPV okoz, és amely rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással megelőzhető, illetve korai stádiumban felfedezve jól kezelhető- hívja fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány. 

Hazánkban a méhnyakrák miatti relatív halálozási kockázat magas: az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a méhnyakszűrésre meghívott hölgyek egy része ritkán vagy soha nem vesz részt ezen a szűréstípuson. A WHO tudományos becslése alapján a 25 és 65 év közötti nők három évenkénti, sejtvizsgálaton alapuló méhnyak-szűrővizsgálata a méhnyakrák miatti halálozást akár 80 százalékkal is csökkentheti. 

Mályvavirág Pont, Papkert utca 7. (tel: 06/30 580 0096).  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!