Madarat is gyűrűzhetnek

2023.05.02. 17:30

Látványos órákat tartanak fiataloknak a természetben

M.B.E.

Fotó: Török János

Az óvodás korosztálytól az egyetemistákig kínál új, érdekes természetvédelmi szemléletformáló programokat májustól a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A nemrégiben felújított pécsi Pintér-kert Arborétum területén a Mecsek élővilágát és kultúrtörténeti értékeit bemutató installációt létesítettek. Újjászülettek a Tettye Oktatási Központ oktatási helyiségei és külső környezetük, s  vadonatúj ismeretterjesztő eszközöket szereztek be. Itt a természet csodáit mutatják be, az erdők, mezők és vizek különleges állataival, az évszakok jellegzetességeivel, a természetben való tájékozódás fortélyaival.

Az óvodásoknak szóló programok: tavaszi ébredés a Mecsekben, a Mecsek élővilága nyáron, a téli álomra felkészülés időszaka, a téli álom és téli madárgondozás, az erdő emlősei. Általános iskolások részére öt tematika készült: a Mecsek élővilága és a Pintér-kert, madarak vándorúton, gyógyító füveink, vizek világa, kis természetjáró. Az oktatótermi foglalkozások  minden esetben kiegészülnak a Pintér-kert Arborétumban tett sétával.

Várják az iskolásokat Szaporcán is, az Ős-Dráva Látogatóközpontban 9 modulban összesen 36 féle foglakozásból lehet választani. A témakörök: a Dráva élővilága, gyógyító füveink és a  hulladékgazdálkodás, valamint gyógynövényismeretet oktatnak óvodásoknak.

Abaligeten egy kibővített barlangi túravezetést követően a Denevérmúzeum új kiállításában a diákok hasznos információkat kapnak a denevérek titokzatos életéről. A Denevér tanösvényt bejárva szakvezető segítségével fedezhetik fel a barlang feletti terület természeti és kultúrtörténeti értékeit.

Gólyabábos foglalkozás zajlik a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban. A gyermekek bábok segítségével ismerkedhetnek meg a gólyák táplálkozásával, fészkelési szokásaival és vonulásukkal. A legkisebbek kipróbálhatják, hogy milyen fészket építeni és gólyalábon járni.

A legközelebbi nagy esemény május 10-én a Madarak és Fák Napja lesz  az Ős-Dráva Látogatóközpontban (11-én a Pintér-kertben),  itt az iskolások madárfelismerési és madárgyűrűzési programban vehetnek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!