Elkezdődtek a középiskolai ballagások

2023.05.05. 14:42

Megyeszerte énekelve, emlékezve búcsúztak a diákok - galéria

A közlekedés nehézkésen haladt május 5-én Pécsen.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Az átlagosnál is több autó volt az utakon, de ez talán annyira nem is meglepő, hiszen vármegye szerte elkezdődtek a középiskolai ballagások.  

Furcsa érzés volt látni a virágokat szorongató, könnyeket hullajtó fiatalokat a Széchenyi téren, ahogy kijőve az iskola épületéből elindulnak az utolsó közös sétájukon. Eszembe jutott az én 2015-ös ballagási ünnepségem, ami szinte már történelmi eseménynek számít, de lehet mindenki így érzi hiszen ez egy meghatározó pont az életünkben. Ekkor lépünk csak igazán a nagybetűs élet útjára, nem hiába énekeljük ilyenkor ezeket a sorokat: 

Ballag már a vén diák tovább, tovább. [...] Az élet hív a munka vár.

A Pécsi Janus Pannonius Gimnáziumból több mint 150 tanuló menetelt egymásba karolva, énekelve Pécs belvárosában, hogy aztán meghallgassák a búcsúzó szavakat, és a családtagokkal megünnepeljék ezt a napot, mielőtt elkezdődik a stresszes érettségi időszak.  

A sort nézve ráeszméltem, hogy a ballagási csokor nem ment ki a divatból, de meglepő volt látni, hogy voltak olyan családtagok, akik cserepes virágot szántak ajándékba. De miket adnak még manapság ajándékba? 

Szüleim idejében még a könyv, meg maga a kis családi összejövetel volt az ajándék. Az évek múlásával viszont egyre kedveltebb lett egy kisebb összeg, illetve valamilyen ékszer, karóra ajándékozása, és ma már elérkeztünk odáig, hogy a legújabb mobiltelefonokat, PlayStationt, Xbox-ot kapják meg a ballagók. 

De úgy gondolom, hogy a legnagyobb ajándék ilyenkor az, hogy együtt lehet a család.  

Hamarosan elkezdődik a nagy számvetés

A tavaszi érettségi írásbeli vizsgák május 5-től 26-ig tartanak. A magyar nyelv és irodalom érettségire május 8-án kerül sor, ezt követő nap matekból mérettetnek meg a hallgatók. 

Május 10-én a történelem, május 11-én az angol nyelv, május 12-én a német nyelv írásbeli lapjait fogják tölteni a diákok és így tovább, mert ezt követően kerül sor a többi tárgy vizsgájára is. 

Az emelt szintű szóbeliket 2023. június 7–14. között, az középszintű szóbeli vizsgákat pedig 2023. június 19–30. tartják majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!