Nem támogatták

2023.05.16. 13:31

Osztatlan közös: nem csökkentette a baloldal az építményadót

Hiába összesen hatmillió forintról volt szó, de a baloldal arra hivatkozva, hogy adminisztráció gondokat okozna a hivatalnak, ha az osztatlan közös ingatlanokra is vonatkozna az építményadó csökkentése, inkább elutasította az indítványt. A baloldal ezzel zömében 2100 szegényebb sorsú, nehéz körülmények között élő pécsinek fordított hátat.

Fotó: Laufer László

A rendeletmódosítás lényege volt, hogy a magánszemélyek tulajdonában álló – üzleti célt nem szolgáló – osztatlan közös tulajdonviszonyban lévő építményekre vonatkozzon a korábbi, tavaly bevezetett adókedvezmény is. Ezen ingatlanoknál ugyanis az alapterülettől függetlenül egy adómérték került bevezetésre, amely jelenleg 200 forint négyzetméterenként, ezt szerették volna 25 százalékkal csökkenteni. A kérést a nemzeti oldal, a Fidesz, az ÖPE és a KDNP képviselői nyújtották be Berényi Zoltán indítványára, aki Somogy-Vasas-Hird egyéni képviselője.

Schmuck Roland MSZP-s bizottsági elnök úgy érvelt, hogy nem akarnak év közben belenyúlni az adórendeletbe, mert újra kellene postázni 2100 levelet. 

Csaba István MSZP-s frakcióvezető egy mesével kezdte, majd az mondta, hogy a Fidesznek lett volna ideje csökkenteni az adót, ezt ők megtették, ami a pécsiek több mint 90 százalékát érintette és szeretnének további lépéseket tenni.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hangsúlyozta, ez egy jelképes összeg, nem fogja a város 60 milliárdos költségvetését megrengetni, a tervezett hárommilliárdos építményadó bevételben elenyésző kiesést jelent ez a hatmillió forint. Az építményadóval kapcsolatban éppen ő volt az, aki korábban is megszavazta a kedvezményeket, a csökkentési tendencia elindult, és támogatta a nemzeti oldal is. 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője azt mondta, hogy az előző városvezetés idején rászorultsági igény szerint, nem pedig négyzetméter alapján adtak kedvezményt.

Lovász István jegyző szerint egyébként valóban kisebb pluszterhet jelent ez a hivatali munkában, de ez a dolguk, ha így dönt az önkormányzat.

A nemzeti oldal aztán érvelt azzal, hogy ez egy jó alkalom lehetne, hogy egy jó ügy mellett kiálljanak közösen a jobb- és baloldali képviselők, hiszen tavaly sem szándékosan akarták büntetni az osztatlan közösben élőket. Berényi azt is felajánlotta, hogy esetleg módosítsanak úgy, hogy ne visszamenőleges hatállyal hozzák meg a rendelkezést, de ezt sem hozott sikert. 

Péterffy Attila és a teljes baloldal sem támogatta az elképzelést, így a minimális kedvezmény elbukott az MSZP-DK-s irányítás alatt lévő frakciószövetségen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!