Közgyűlés

2023.05.16. 12:02

Újabb hitelt vehetnek fel: csőd felé roboghat-e tovább Pécs?

A saját vállát veregető kijelentések helyett a helyzet az, hogy Pécs a csőd felé robog - fogalmazott a pécsi önkormányzat fideszes frakcióvezetője, Csizmadia Péter a 2022-es zárszámadásról szóló keddi vitában. A regnáló baloldal az előző városvezetést szidta megint, illetve elégedettek voltak a munkájukkal. Nemzeti oldal azt kérte, hogy a közgyűlésen ne vihogjanak a baloldali képviselők.

Illusztráció

Csizmadia Péter elmondta, a városvezetés újra Pécs eladósításába kezdett, és már meghaladja a 16 milliárdot az adósságállomány, amit 25 éven keresztül minden pécsinek viselnie kell.

– Az EIB-hitelt alapvetően megtérülő beruházásokra kell igényelni, de semmiképpen sem olyan célokra, mint egy buszvásárlási áfát fizetni, vagy egy meg nem valósult beruházás után sérelmi díjat adni - mondta. - Arról is árulkodik ez a döntés, hogy azért kellett a hitelhez nyúlni, mert nem volt 410 millió forintjuk, még ennyi sem volt a pécsi kasszában. Tudatosan a stabilitási törvényt megsértve nem fejlesztési célokra fordítják, álcázott pénzfelhalmozás zajlik, ami felveti a kérdést, hogy betartja-e a törvényt az önkormányzat?  

Hozzátette: 2010 utáni polgári városvezetésnek is a szocialista adósságot kellett kezelni, éppen a 2020-as zárszámadási rendeletben szerepelt, hogy pluszban tudták zárni 2019-es gazdálkodást. Csakhogy 2022-ben 14 milliárd forintnyi, tehát 40 százalékkal több állami normatíva érkezett, mint például 2019-ben, mégis csak azt hallani a baloldaltól, hogyan vérezteti ki a kormány Pécset. 

–  Nyakig eladósított, csőd felé robogó város képet mutatja ma Pécs, bízik abban 2023-ban a vízszolgáltató és közlekedési cég egyáltalán le tudja hozni az évet. A hírek szerint több száz millió forintos kifizetetlen számlái vannak a Tüke Busznak, ha annyira stabil a büdzsé, akkor miért nem segítik a Tükét és Tettye Forrásházat megfelelően, inkább trükköznek a számokkal - mondta. A frakcióvezető egyben kérte a város további eladósításának leállítását, hiszen éppen ma is 230 millió forintnyi hitelt akarnak lehívni.

A város első embere Péterffy Attila erre úgy reagált, hogy szerinte nagyon nem ez a helyzet, bár nem tudta maga elmagyarázni, hogy miért, hanem inkább gyorsan átadta a szót Ruzsa Csaba alpolgármesternek. 

A helyettes azt mondta, hogy új hitelszerződést nem kötöttek, önvizsgálatot kellene tartania a jobboldalnak. Ruzsa hozzátette: 2,7 milliárdot fizet be a város szolidaritási adóként és az EIB-hitelek kapcsán van egy félreértés szerinte: mert ebből 4,5 milliárd forint van a fejlesztési számlán, ami nem termel kamatveszteséget szerinte, 1,6 milliárd forintos önerő van még, amelyet visszakapnak. Elmondta még, hogy jelenleg 5,8 milliárdos a tartozása van az előző önkormányzat idejéből. 

– Fedezet van az elköltött hitelek mögött, mert pluszbevételt termelnek - derült ki a szavaiból. Ruzsa arról is beszélt, hogy több területen volt béremelés és júniusban további béremelések várhatóak. Ha nincs pénzünk, akkor hogyan tudunk bért emelni és éppen ma is másfél milliárd forintnyi támogatást adnak a Tettyének és a Tükének. 

Közölte, hogy 1,2 milliárd forintba kerül a cég energiafelhasználása, ebből 400 milliót vállal el az önkormányzat nyáron, a vállalat likviditása rendben van és marad városi kézben, mert stratégiai hiba lenne, ha nem önkormányzati vállalat lenne. 

A baloldali alpolgármester kiemelte azt is, hogy jelenleg nincsenek uniós fejlesztési pályázati kiírások, szeretné ha megszületnének az uniós megállapodások a kormánnyal. 

Kijelentése azért is különös, mert ismert, éppen a hazai baloldal dolgozik a háttérben azon Brüsszelben, hogy ez minél nehezebben jöjjön létre. 

Csizmadia Péter az MSZP-s alpolgármesterre úgy reagált, hogy 2019 óta a baloldal vezeti az önkormányzatot, tehát a baloldal hívta le ezeket a hiteleket, amiknek nagyon súlyos kamatterheik vannak. A Tettyének pedig nem is elegendő a 400 millió, hiszen 2,4 milliárd forintos lyukat kellene kitömni, amiből egy milliárdot még megkapnak a Pécsi Vagyonhasznosítótól a székházuk eladása után, de a további egy milliárddal forinttal mi lesz? A Tükének pedig további egy milliárdot adnak, holott évente 2 milliárdra lenne szükségük. 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta, hogy furcsamód a baloldali városvezetés a néptől, a pécsiektől von el pénzt, ahelyett, hogy a politikai célú pénzkiadásokon spórolna, ilyenek a tanácsadók, tanulmányok, ügyvédi költségek, közvélemény-kutatások, propaganda. Péterffyék jelentősen csökkentették a buszközlekedésre, a kultúrára, a szociális ellátásokra fordított összegeket. A pécsieken spóroljak meg, amit a haverokra költenek. A frakcióvezető a vitában egy ponton azt is kérte, hogy a baloldali képviselők ne vihogjanak. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában