Üde, vörös színfolt

2023.05.02. 07:26

Rengeteg fát eltüzelt az erőműben a „környezetvédő" pécsi polgármester

Pikáns, üde vörös színfoltot jelenthet a pécsi baloldali politikában az, hogy a francia multicéget kiszolgáló Péterffy Attila, a pécsi hőerőmű egykori vezére polgármesterként „környezetvédőként” próbálja magát feltüntetni, miközben igazgatása alatt hárommillió tonna fát tüzeltek el az erőmű kazánjaiban.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

„A Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván hárommillió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban” – ez az a mondat, ami miatt a pécsi polgármester, Péterffy Attila bírósági eljárást is kezdeményezett. 

 

Valótlanság helyett kritika

A bíróság azonban kimondta, hogy Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője nem mondott valótlant, ráadásul azokból az információkból dolgozott, amiket még Péterffy osztott meg különböző fórumokon. Ezekből kiderült, hogy évente nagyjából 400 ezer tonnányi fa égett el a kazánokban, tehát nyolc év regnálás alatt durván hárommillió tonna fa elégetéséről van szó.

A bírósági ügyben hozott ítéletkor a Pécsi Ítélőtábla részletes indoklásában kifejtette, hogy a mozgalom szóvivőjének a nyilatkozata környezetvédelmi szempontok mentén megfogalmazott erőteljes kritika volt, ami arról szólt, hogy jelentős, tonnában mérve milliós nagyságrendű faanyag megrendelése és eltüzelése a régió erdőinek károsodásához vezetett, Péterffy vezérigazgatói tevékenysége a környezetet károsította.

Ez tényleg szakmaiság?

Ehhez képest most Péterffy Attila éles fordulatot próbál venni, de egy, a valóságban létező környezetvédelmi probléma – faégetés – helyett egy nem létező gyártelepítés kapcsán kezdett kampányba, amelyet éppen a sok tízmilliós, vagy egyes vélemények szerint százmilliós megbízást kapó ügyvédi kör feje, dr. Bodnár Imre intéz. A városi lapban legutóbb például a „szakmaiság” címszó alatt – az atomtemető mellett – még az akkumulátorgyárak ellen is tiltakoztak, miközben egyetlen kézzelfogható bizonyítékot, elemzést, tanulmányt nem tudtak ezekről felmutatni.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke maga is kiállt a Mecsek védelme mellett például akkor, amikor a Péterffy-rezsimhez köthető szocialista pénzügyi körök luxuslakóparkot akartak építeni a Mandulás kempingben, vagy az előző szocialista városvezetés idején Pécs nyakára akartak tenni egy katonai radart – ezek valós, létező ügyek voltak.

 

Pörög a propaganda 

Kővári a mostani szocialista-DK-s városvezetés politikai kampánya kapcsán azt mondta, hogy „évente több mint 100 milliót költ a pécsi adófizetők pénzéből Péterffy Attila pártpropagandára, decemberben ezt megfejelte 25 millióval, amelyet a közgyűlést megkerülve törvénytelenül utalt el”.
– Péterffy négy év alatt semmi érdemi munkát nem tud felmutatni, ezt nem lehet olcsó propagandával helyettesíteni! A pécsiek nem az újságokból ismerik Pécset, hanem saját tapasztalataikon keresztül. Azt tapasztalják, hogy kimaradnak a buszok, koszosak a terek, felveri a gaz a várost, miközben százmilliókat költenek tanácsadókra, propagandára – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!