„Belemartak az erdőbe”

2023.04.10. 11:12

Valami mégiscsak történik a mecsekoldali a fákkal

Bár Péterffy Attila pécsi polgármester korábban a megszokott arroganciával még „sületlenségnek" nevezte azt a kérdést is, ami a mecsekoldali fák kivágása kapcsán merült fel, újabb levél landolt portálunknál.

Bóka Máté

Fotó: TÓTH IMRE

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke szerint a belemartak az erdőbe, miközben a Pécsi Építési Szabályzattal kellett volna rendezni a várost környezetvédelmi szempontból. 

Azt követően, hogy a tettyei kutyafuttatóra járók jelezték, hogy a mecsekoldali erdőt több ezer négyzetméteren kivágták a futtató szomszédságában, Kővári János, az ÖPE elnöke az egyik előző közgyűlésen kérdéssel fordult a polgármesterhez, hogy vajon lakópark épül-e ott? Akkor emlékeztetett arra, hogy Péterffy Attila vezérigazgatósága idején három millió tonnányi fát égettek el az erőmű kazánjaiban, köztük mecseki fákat is. Péterffy ekkor még „sületlenségeknek" nevezte a kérdést, de később a szolgasajtója megírta, hogy a futtatónál magánterületen szerinte szabályosan történt a fakivágás. Arra viszont már nem tért ki portálunk újabb kérdésére, hogy mégis ki ellenőrizte az önkormányzat részéről az erdőirtást. 

Nem sokkal később olvasóink Donátusból jelezték, hogy szerintük százéves fenyőket vághatnak ki egy építkezés miatt, egy újabb olvasónk azt is feszegette, hogy vajon mindenáron érdemes-e a várost övező erdőket, zöldterületeket beépíteni. 

Kővári János, az ÖPE elnöke szerint viszont 2018-ban ezért kezdeményezte a Pécsi Építési Szabályzat módosítását, amelyet azonban 2019-ben már Péterffy Attila önkormányzata folytatott, csakhogy éppen az eredeti elképzelés, elgondolás nem valósult meg az elmúlt három évben. 

– A tettyei kutyafuttató melletti területen megint belemartak az erdőbe, kérdés, hogy miért ad ki arra területre építési engedélyt a város, miért nem húzzák meg a határokat. Az új építési szabályzatot azért kellett volna úgy megalkotni, hogy a meglévő erdőterületeken ne alakíthassak ki építési telkeket – mondta az ÖPE elnöke, aki szerint a tettyei kutyafuttatónál ha nem is volt akkora a fák körmérete, amik kivágásához engedélyt kellett volna kérni, mégiscsak az ott kialakult erdőből haraptak ki egy jókorát. Ez nyilván Péterffy Attila pécsi polgármesternek nem fáj, hiszen már elmondta, hogy tanuljunk az ő példájából, hogyan kell meggazdagodni. 

Hozzátette: a város nyári hűtését egyértelműen a Pécs feletti erdőknek köszönhetjük, hiszen onnan érkezik a kellemesebb, hűvösebb levegő esténkét, valamint a villámárvizek, a lezúduló csapadék miatti erózió kialakulásában jelentős szerepe van annak, hogyha a fákat kivágják a Mecsek-oldalon. 

Mint ismert, az MSZP-DK-s városirányítók közleményeikben már korábban is lekezelően, arrogánsan beszéltek a pécsiek panaszairól, például álolvasóknak nevezve azokat, akik kritikával illették őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!