Közgyűlés lesz

2023.05.16. 07:00

Suttyomban táncol vissza a polgármester

Úgy tűnik, hogy a bírósági eljárást már nem meri bevállalni Péterffy Attila pécsi polgármester, akinek eljárását a kormányhivatal jogsértőnek tartotta, miután fű alatt osztott ki tízmilliókat a baráti propagandacégnek.

Bóka Máté

Miután munkatársunk tavaly kiszúrta, hogy úgy adott 24 millió forintos támogatást Péterffy Attila pécsi polgármester egyszemélyes döntéssel a Demokratikus Koalíció és az MSZP céljait kiszolgáló városházi propagandacégnek, hogy arról közgyűlésen nem dönthettek a képviselők előzetesen, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal törvényességi vizsgálatot indított. A bírósági eljárással is fenyegetett eljárásban meg is állapították, hogy a városvezető jogsértést követett el, úgy fogalmaztak, „az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) nem adott arra felhatalmazást arra, hogy a Rendkívüli Városüzemeltetési Veszélyhelyzeti Alap terhére a cég működési támogatását növelje, így a döntése jogsértő volt”. 

A kormányhivatal részletesen indokolta a jogsértést és SZMSZ-módosításokat kezdeményezett azért, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. 

Az ügyet az egyik áprilisi közgyűlésen tárgyalták meg, és akkor még az elhallgattatás és a politikai zsarolás eszközét is bevetette az MSZP–DK-s Péterffy, mondván amennyiben a helyi jobboldali ellenzék az ügyben nem tesz lépéseket, úgy hajlandó elfogadni a hivatali álláspontot. A jobboldal ellenben nem engedett a zsarolásnak, az MSZP–DK-s frakció­szövetség pedig kiállt a saját polgármestere mellett. Ám most úgy tűnik, hogy némileg fű alatt, egy salátaelőterjesztésben elrejtve igyekeznek elrendezni az ügyet mégis. 

A keddi közgyűlés elé kerülő napirend dokumentumhalmazába, több mint tucatnyi melléklet közé bújtatva ugyanis mégiscsak – egyfajta beismerésként – olyan előterjesztést visznek be, amely kapcsán úgy fogalmaznak, hogy „külső és belső jogszabályi koherenciát biztosító módosítás és néhány adminisztratív változás átvezetése” történik meg. Ezek azonban a törvényességi észrevételben szereplő kormányhivatali észrevételeket is takarják, bár erőteljesen kerülik azt, hogy Péterffy döntését kifejezetten jogsértőnek találta a felügyeleti szerv. 

A túlóratörvénnyel is ugyanez volt

Az éppen aktuális kormányellenes hangulatkeltés volt annak is a mozgatója, amikor Péterffy beiktatása után rögtön, 2019-ben olyan politikai röpiratnak is beillő előterjesztést fogadtatott el a frakciószövetségével, amellyel betiltotta a pécsi cégeknél a túlóratörvény alkalmazását. Aztán rekordidő alatt, néhány héttel később vissza is táncolt ebből, ami szintén egy salátaelőterjesztésből, a polgármesteri beszámolóból derült csak ki. Péterffyt három évvel ezelőtt kerestük meg az ügyben kérdéseinkkel, aki – természetesen – azóta sem válaszolt, pedig a sajtósaira, a városi propagandára azóta félmilliárd forintot költöttek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!