Robbant az atombomba az ebédszünetre

2023.01.24. 13:23

Törvényességi felügyeleti eljárás indul a baloldali pécsi polgármester ellen

Péterffy Attila, pécsi polgármester úgy adott fű alatt 24 millió forint közpénzt az MSZP-DK-s igényeket kiszolgáló Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-nek, hogy ezt az ügyet egyébként a közgyűlés elé is vihette volna. Lapunk megkereste a kormányhivatalt, amely a történtek után törvényességi felügyeleti eljárást indít a polgármesteri döntés miatt.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Megírtuk, miközben a pécsieknek le kellett mondaniuk az év végi 3,5 millió forintba kerülő tűzijátékról, addig a teljes, 13,5 milliós éves szociális tűzifakeret közel dupláját kapta meg kiegészítésként –  mintegy 24 millió forintot – a Pécsi Kommunikációs Központ Péterffy Attila polgármester saját hatáskörben hozott döntése nyomán.

Az ügy azért is különös, mert Péterffy az egyedül meghozott döntésekor arra az önkormányzati rendeletre hivatkozik, amely szerint „amennyiben az önkormányzati társaság működése körében felmerült ok indokolttá teszi, a működőképesség fenntartása vagy a likviditás megőrzése érdekében az átadott pénzeszköz átutalása ütemezésének módosításáról a közgyűlés dönt, kivéve a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan eseteket, melyekről a polgármester határoz, a közgyűlés utólagos tájékoztatása mellett”.

Péterffy pedig az utóbbi szakaszt tekinthette irányadónak, illetve mentségnek az egyszemélyes döntése meghozatalakor. Csakhogy az önkormányzati honlapra felkerült dokumentumok szerint december 6-án már a Városházán megtörtént a szakmai ellenjegyzése a támogatási szerződés módosításának, vagyis már előtte bent lehetett a propagandacég támogatási kérelme a hivatalnál, és december 6-án is tartottak egy közgyűlést. Péterffy aztán december 9-én döntött a támogatásról, de az ezzel kapcsolatos támogatási szerződésre december 15-én került rá a dátumos pecsét.

Csakhogy közben, december 14-én is volt egy közgyűlés, amelyre azonban nem vitte a polgármester a témát, a képviselőket sem tájékoztatta még informálisan sem, sőt egészen január második feléig nem is tudhattak a képviselők szélesebb körben az átadott milliókról.

Az ügyben megkerestük a Baranya Vármegyei Kormányhivatalt, amely közölte, hogy a „hivatal törvényességi felügyeleti eljárásának célja a helyi önkormányzat képviselő-testületének, bizottságának, részönkormányzatának, polgármesterének, főpolgármesterének, vármegyei közgyűlés elnökének, társulásának, jegyzőjének a működése kapcsán a jogszerűség biztosítása. Ennek megfelelően a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárásban vizsgálja az érintett, jelen esetben a polgármester, döntéshozatali eljárásának jogszerűségét. A vizsgálat kiterjed az átruházott hatáskörben hozott döntésekre, illetve a két ülés között az SZMSZ szerint szabályozott képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben való döntéshozatalra is”.

– Fentiek alapján a jelzett ügyet, a polgármester döntéshozatali eljárásának jogszerűségét, a kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében – a megfelelő dokumentumok rendelkezésre állását követően – vizsgálni fogja, és megteszi a vonatkozó jogszabályok által előírt, szükséges intézkedéseket - közölték.

Mivel az általános jogi álláspontok szerint hivatalos minőséghez kapcsolódó jogosítványok szándékos megszegése, társadalmi rendeltetésükkel ellentétes használata is lehet hivatali kötelesség megszegése, alakilag akár még törvényesnek is tűnő eljárás keretében, ezért erre is rákérdeztünk.

A kormányhivatal ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az esetleges hivatali visszaélés bűncselekménye témakörében felmerült kérdések tisztázása nem tartozik a kormányhivatal hatáskörébe.

Lorem ipsummal halandzsáztak

A Pécsi Kommunikáció Központ egyébként az MSZP-DK-s céloknak megfelelően, azt kiszolgálva újságírók családjával szemben is indított már támadást úgy, hogy munkaidőn kívül, rövid határidőt adtak a reakcióra, majd amikor tételesen cáfolták az állításaikat, azt nem közölték. Ez a vállalat volt az, amely "lorem ipsum" halandzsát adott le a 2021-es üzleti jelentésében a városházára. (A lorem ipsum latint utánzó összefüggő szöveg, amelyet a nyomdászatban, vagy éppen az informatikában a betűtípusok, a tipográfia és az elrendezés bemutatására használnak.) A baloldali propagandaközponttá alakított cég ügyvezetőjét, Póré Lászlót annak idején Péterffy Attila, Pécs polgármestere a veszélyhelyzet ideje alatt szintén csak fű alatt tudta kinevezni, mert még saját belső csapata sem volt meggyőződve az illető alkalmasságáról.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!