Nagy bulival zárnak

2023.06.13. 14:00

A fiatalok legikonikusabb helyszínén, a Szent István téren csapnak a húrokba a város sulizenekarai

A diákok számára az egyik legszebb és legjobban várt pillanat az évben az utolsó tanítási nap, amikor már nem kerülnek elő a tankönyvek, hanem a tanárokkal együtt átadják magukat a szórakozásnak. Ha pedig Pécsről van szó, akkor csak egy hatalmas évzáró buli juthat eszünkbe, a MiniSZIT Fesztivál - Tanévzáró buli sulizenekarokkal a SZIT-en , amely a Leőwey Zenei Műhely és a Leőwey Klára Gimnázium támogatásával valósul meg.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

2022-ben fogalmazódott meg Radóczy Jusztinában, az oktatási intézmény zenei műhelyének vezetőjében, és a fesztivál főszervezőjében az a gondolat, hogy már számos zenekar alakult a Leőweyben, és ezért kinyitnák a kapukat, hogy mindezt megmutassák a városnak. Ezt követte rögtön az a gondolatmenet, hogy Pécsen több olyan középiskolás zenekar van, akiket szívesen meghívnának, bemutatnák a fesztivál keretében. 

És, hogy miért pont a Szent István tér lett az esemény helyszíne? A főszervező elmondta, hogy azért, mert a legikonikusabb hely ma a fiatalok számára a SZIT, mert iskola után és hétvégén ott gyűlnek össze. 

Radóczy Jusztinától megtudtuk, hogy az eseményhez kapcsolódott egy édesapa, Bóra Áron, aki a Kispál és a Borz dobosa volt, fiatalkorában pedig Leőweysta, ahogyan most fia is, aki szintén zenél. Ő az a személy, aki a fesztivál mögé állt és mindenféle szempontból támogatja azt.

A MiniSZIT Fesztivál már egy egész városon átívelő programnak számít, hiszen rengeteg gimnáziumból jönnek az eseményre, például a Gandhi Gimnáziumból, a Széchenyi István Gimnáziumból, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumából, a Szent Mór Gimnáziumból, a Pécsi Művészeti Gimnáziumból.

Tavaly ugyan még nem a SZIT-en tartották az évzáró bulit, de idén sikerült már oda szervezni. Már csak a jó időben kell bízni. Ha azonban az időjárás nem lesz kegyes, akkor beltérben, a Széchenyi Gimnázium Tornacsarnokában valósul meg a rendezvény.  

A fesztivál keretében tizenhárom sulizenekar – NemFix, Este 7, PTE MŰVKAR (elektronikus zene), Porszem, Leőwey Rock City, NémaH, Gandhi Hagyományörző Együttes, Enormity, SNÜSZ, AZT, esze tamás, GEXY, L1 – mutatja meg magát több stílusban. A világzenétől a rockon, a metálon, az undergroundon át egészen az alternatív zenéig hallható lesz minden, de lesznek olyan csapatok is, akik a poposabb, a népiesebb vonalat képviselik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!