Oltáriszentség

2023.06.10. 11:30

A székesegyháztól a Széchenyi térig halad az úrnapi körmenet

Az eucharisztiában velünk élő Krisztust ünnepli a katolikus egyház úrnapján. Az ünnep alkalmából több helyen is tartanak körmenetet Baranyában – Pécsett június 11-én a püspöki szentmisét követően a székesegyháztól indul, és a belvárosban halad majd a menet.

Az úrnapja az oltáriszentség, Krisztus szent testének és vérének ünnepe. A Szentháromság vasárnapja utáni csütörtökön, Magyarországon a következő vasárnapon tartott főünnep. – Ennek alkalmából június 11-én 18 órakor szentmisét mutat be a pécsi székesegyházban Felföldi László megyés püspök, majd körmenetben kísérik az eucharisztiát a székesegyházból a Dóm tér, Szent István tér, Ferencesek utcája útvonalon, a Ferences templom és az Irgalmasok temploma érintésével a Széchenyi téri Szentháromság-szoborhoz – adta hírül a Pécsi egyházmegye. – Eső esetén a körmenetet a székesegyházban tartják meg.

A máriakéméndi kegyhelyen – jó idő esetén – szintén szabadtéri körmenettel zárul majd a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise június 11-én. – A Baranyai-dombság területén már csak nagyon kevés helyen tartják meg a hagyományt, inkább csak a nagyobb településeken, városokban. A máriakéméndi kegyhelyen azonban él a szokás, sőt ilyenkor a plébánia nyolc településének hívei ide érkeznek, és négy falu hagyományosan itt állít oltárt. Az eseményre távolabbi településekről is várnak további résztvevőket, hiszen a megújulóban lévő Mária-kegyhely ad otthont ennek a szép ünnepnek – hívta fel a figyelmet az eseményre Biki Endre Gábor templomgondnok a kegyhely internetes közösségi oldalán. 

A Bátai Szent Vér-kegyhelyen június 8-án tartanak úrnapja alkalmából eucharisztikus estet – a 17.30-kor kezdődő szentségimádást követően 18 órakor indul az eucharisztikus szabadtéri keresztút, majd 19 órakor ünnepi szentmisével –, amelyet Felföldi László megyés püspök mutat be, és eucharisztikus körmenettel zárul a program.

– Az úrnapjához kapcsolódó körmenetek hagyománya a barokk korból maradt fenn. Az oltáriszentséget a miséző pap vagy püspök díszes baldachin alatt hordozva viszi ki a templom falain kívülre. A hagyomány szerint az utcák díszítése is az ünnepléshez tartozik, sok helyen szebbnél szebb virágszőnyegeket készítenek. Szokás még virágszirmokat szórni az oltáriszentség elé, mely nagyon szép kifejezése a Krisztus iránti szeretetnek, tiszteletnek. 

A körmenet a négy égtáj irányába felállított, virággal díszített oltárnál áll meg útközben, ahol a pap egy-egy evangéliumi részletet olvas fel, majd áldást ad – részletezte a Pécsi egyházmegye. – Úrnapján kimegyünk a templomból az utcára, kivisszük az oltáriszentséget és tanúságot teszünk arról, hogy az eucharisztia keresztény életünk kiapadhatatlan forrása – tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!