Ismét parádéznak Pécsett

2023.06.22. 20:01

Bejelentették a pécsi LMBTQ-felvonulás időpontját

Idén szeptember 23-án rendezik az LMBTQ-felvonulást. „Hogyne lenne Pride?! Ismét a szeretettől lesznek hangosak Pécs utcái együtt, szabadon” – közölték a szervezők. A menet a Kossuth térről indul délután két órakor, ám ezúttal nem a Tettye lesz a végállomás, hanem a Szent István tér.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Tavaly szeptember 17-én tartották a felvonulást, s bizony sok dühös emberrel találkoztunk akkor, mivel nagyon sok utcát, teret lezártak, s ezek környékén megállni sem lehetett. Akkor a Tettyén ért véget a menet, ezért nemcsak a belvárosban, hanem a hegyoldal egy részében is forgalmi korlátozásokat vezettek be. Az érintett utcákban kora reggeltől már parkolni sem volt szabad, ami több száz autósnak okozott kellemetlenséget.

A buszok egy részének esetében szintén változtattak a közlekedési renden, megállók maradtak ki, illetve terelőútvonalakon jártak. Mindazonáltal gyalog sem volt egyszerű a haladás a belvárosban, a menet által érintett utcákat, tereket hermetikusan lezárták. A rendre pedig rengeteg rendőr ügyelt, közülük sokakat az ország más részeiből csoportosították át. Rendbontásra tudomásunk szerint sehol nem került sor.

Eredetileg 2020. május 16-án vonultak volna fel először Pécsett az LMBTQ-közösség tagjai, a szervezők azonban akkor bejelentették, felfüggesztik a szervezést az új koronavírus-járvány miatt. A járvány miatt akkor azt az aláírásgyűjtést is felfüggesztették, amelyekkel azt szerették volna kikényszeríteni a felvonulást ellenzők, hogy Pécs balliberális városvezetése tartson közmeg­hallgatást a felvonulás ügyében.

Kővári János, a KDNP–ÖPE frakcióvezetője kezdeményezésére elindult aláírásgyűjtés papíralapú íveken zajlott, s rövid idő alatt több ezren csatlakoztak hozzá. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint legkevesebb hat­ezer aláírásra van szükség a közmeghallgatás kitűzéséhez. A világhálón ugyanakkor továbbra is aláírható maradt (jelenleg is) a felvonulás elleni tiltakozó petíció, amelyet már több mint 11 ezren írtak alá.

A szervezők és támogatóik mindezek dacára sem tettek le tervükről, amit egy évvel később, majd tavaly is megvalósítottak, s szándékaik szerint ez idén szeptemberben sem lesz másképp. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!