Berobbant az új generáció

2023.06.14. 16:40

Diáksereg lepte el szerkesztőségünket szerdán

A Jurisics Utcai Általános Iskola hatodikosai látogattak el a Dunántúli Napló szerkesztőségébe június 14-én, ahol bepillanthattak az újságírói munka kulisszái mögé. Megismerkedhettek az online és a nyomtatott sajtó sajátosságaival, illetve a Dunántúli Napló korábbi számait összesítő archívumot is böngészték.

Mohay Réka

Fotó: Kovács Liliána

A fiatalok közel másfél órát töltöttek a szerkesztőségben, ahol Fülöp Zoltán főszerkesztő avatta be őket a lapszerkesztés alapvető tudnivalóiba.

Fotó: Kovács Liliána

Hangsúlyozta, egy napilap esetében folyamatosan figyelemmel kell kísérni a körülöttünk zajló eseményeket, amelyek nem egyszer váratlanul alakulnak, s az ilyen fordulatok a reggelente körvonalazódott lap tervét is gyakran felülírják, így a szerkesztőknek és az újságíróknak fel kell készülniük minderre, folyamatosan „az események ütőerén kell tartani a kezüket”, fogalmazott a főszerkesztő.

– A látogatást a diákönkormányzatunk szervezte, és nagyon örülünk, hogy részt vehettünk a programon, hiszen sok érdekes és korábban nem ismert dolgokat tudtak meg a gyerekek 

– mondta el Stefánné Pere Andrea osztályfőnök.

A gyerekekkel való beszélgetés megerősítette ezt a tapasztalatot: – Nagyjából minden új infónak számított! – reflektált az egyik diák az elhangzottakra.

A fiatalok elmondták, hétköznapjaink során az internet, ott is a Tiktok, Instagram jelenti a fő információs csatornákat, amelyeket a platformok interaktivitása miatt is szeretnek. A családban azonban többekhez jár mai napig a Dunántúli Napló is.

– Náluk az újságolvasás már sokkal kevésbé része a hétköznapoknak, de úgy láttam, sokakat érdekelt a téma, ez a rengeteg kérdésből is látszott, a válaszokat pedig érdeklődéssel figyelték a gyerekek, szerettek volna minél többet megtudni az itteni munkáról

 – állapította meg Stefánné Pere Andrea.

Valóban, nagy nyitottságot tapasztalhattunk a diákok részéről, akik a főszerkesztővel folytatott beszélgetés során sokféle kérdést tettek fel. Hány újságíró, hány cikket kell megírjon? Miben más a nyomtatott sajtó az online felületektől? Elkerülhetetlenek-e időnként a sajtóhibák, elgépelések? Milyen út vezet egy frissen megszülető téma ötletétől egy publikált, kidolgozott cikkig?

Fotó: Kovács Liliána

Ilyen témákról is szó esett, majd a szerkesztőség archívumába is bepillanthattak a fiatalok, akik érdeklődéssel és rácsodálkozással böngészték többek között az 1990-es és a későbbi évek lapjait. Végezetül a szerkesztőség újságíróival, szerkesztőivel is találkozhattak munka közben, ízelítőt kapva az itt folyó munka összetettségéből és hangulatából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!