Világnap

2022.12.15. 17:22

Csatlakoztunk az őrülethez - karácsonyi pulcsiba öltözött a szerkesztőség

Szerkesztőségünk is csatlakozott a Ronda karácsonyi pulcsi világnapjához, csütörtökön sokan magukra öltötték szekrényük giccses, vicces ruhadarabjait.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Az Egyesült Államokból indult az őrület, amiről 2011-ben nemzetközi napot is elneveztek, és ma már egész komoly szokás vált belőle világszerte. Általában december harmadik péntekén húzzák magukra a ronda pulcsikat az emberek. Az ünneppel az volt a cél, hogy azokat a pulcsikat viseljük, amelyek nyilván valami tévedés során kerültek ruhatárunkba, és ezért soha nem viseljük. Ez azonban kissé átalakult, mert sokan már szándékosan, előszeretettel vásárolják ezeket a darabokat.  

Az ilyen csiricsáré pulcsi viselete Bill Cosby nevéhez köthető, majd a Bridget Jones naplója című film adott egy újabb löketet az őrületnek. Nyugaton egész iparág épült a ronda pulcsik gyártására, de sok kiskereskedő is belevágott a bizniszbe, és mindez azt mutatja, hogy az emberek komolyan veszik ezt a ronda pulcsis napot. 

Fotós: Laufer László

Az ünnephez azóta a jótékonykodás szokása is kapcsolódott, amit két kanadai férfi indított el. Ők álltak elő azzal az ötlettel, hogy megrendezik az első hivatalos ünnepi pulcsipartit, hogy pénzt gyűjtsenek egy barátjuk rákkezelésére. A buli akkora sikert aratott, hogy aztán több helyen is elkezdtek ilyen eseményeket szervezni, fókuszba helyezve a jótékonykodást.

Fotós: Laufer László

 

Külföldön szokássá vált, hogy számos cégnél elárverezik a csúnya pulcsikat, és a befolyt összeget pedig felajánlják különféle segélyszervezeteknek. Sok amerikai buliban pedig a belépő egy meleg pulcsi, amit aztán a szervezők hajléktalanok részére juttatnak el. 

Ha nem is párosul ilyen esemény a ronda pulcsi viseléséhez, akkor is garantált a jókedv és a mosoly az arcokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!