Ajándékokat is készítettek

2023.06.15. 14:21

Fogvatartottak festik ki a gyermekotthon falait (galéria)

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága együttműködésében, jóvátételi program keretén belül fogvatartottak végzik a Gyermekvédelmi Központ pécsi Mandulafa Gyermekotthon Megye utcai épületének karbantartási és felújítási feladatait.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Az európai uniós támogatásból megvalósuló projekt célja a társadalmilag hasznos tevékenység végzése mellett a fogvatartottak jövőbeni foglalkoztathatóságának javítása, alkalmassá tétele szabadulás után a munkaerőpiaci elhelyezkedésre.

Június 15-én a gyermekotthon képviselői emellett olyan origami és hímzéses technikával készült tolltartókat, illetve faliképeket is átvettek ajándékként, amelyeket a fogvatartottak készítettek a gyerekek számára.

– A fogvatartottak bármilyen programon szívesen vesznek részt, de ha a gyermekekről, az ő körülményeik javításáról van szó, akkor, úgy tapasztaljuk, hogy hatványozottan nő ez az érdeklődés

 – mondta lapunknak Hafenscher Csaba Zoltán, a Baranya Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

– A büntetés végrehajtás, bár zárt világ, s a civilek kevés rálátással bírnak mindarra, ami az intézetben történik, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy az itt zajló munkát szélesebb körben is megismertethessük. Intézetünkben számos dolgozó alapvető feladata az, hogy a fogvatartottaknak különböző foglalkozások keretein belül biztosítani tudja a szabadulás utáni sikeres reintegrációt. Jelenleg kiemelt szót érdemel, hogy kilenc fogvatartott részvételével zajlik egy festő-mázoló tanfolyam, amely a napokban ér a végéhez. Az általános foglalkozásokon túl tehát további lehetőségeket is kívánunk nyújtani, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy aki egyszer már börtönbe került, többé ne kerüljön vissza oda – fogalmazott Hafenscher Csaba Zoltán.

A gyermekotthonban jóvátételi program tehát nemcsak a bűncselekmény elkövetésével okozott kár vagy sérelem szimbolikus jóvátételére irányul, hanem a fogvatartottak az adott élethelyzettel, illetve a büntetőeljárással okozott károkat, sérelmeket is igyekeznek ezáltal szimbolikusan helyreállítani a kisközösségek és a társadalom számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!