Sajtótájékoztató

2023.06.14. 15:44

Több eszközt is bevet a rendőrség, hogy kiszűrje a szabályszegőket

A gyorshajtás, a kanyarodási és az elsőbbségadási szabályok be nem tartása még mindig a vezető baleseti okok közé tartozik a vármegyében. Ezzel a témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság június 14-én.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A fent említett vezető baleseti okokkal kapcsolatban Kósa Anett rendőr őrnagy, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Közlekedésrendészeti Osztály megbízott vezetője nyilatkozott, aki elmondta, hogy a gyorshajtás, a kanyarodás és az elsőbbségadási szabályok be nem tartása miatt bekövetkező balesetek megelőzése érdekében próbálnak bevetni olyan technikai eszközöket a közutakon, amivel eredményesen tudnak végrehajtani egy intézkedést és a törvény telje szigorával tudják felelősségre vonni azokat, akik nem a közlekedésben méltó viselkedést, szabályokat tanúsítják.  

Az intézkedések elvégzéséhez több eszközzel is rendelkezik a rendőr-főkapitányság. Az egyik legnagyobb örömük egy nagy teljesítményű motorkerékpár, illetve a legtöbb motor már fel van szerelve menetrögzítő kamerákkal, amelyek elölről és hátulról is tudják rögzíteni a szabályszegéseket. A rendőrség számára rendelkezésre áll egy jármű, ami egy civil típusú szolgálati gépjármű, amiben menet közbeni sebességmérésre alkalmas eszköz van elhelyezve, aminek előnye, hogy a közlekedésben gyorsan hajtókat azonnal ki tudják szűrni és helyben meg is tud történni az intézkedés velük kapcsolatban. Egyéb műszaki paraméterek ellenőrzését lehetővé tevő eszközökkel, például zajszintmérővel és fényáteresztőképesség-mérővel is rendelkezik a rendőrség, amelyekkel a bizonyítást tudják megkönnyíteni, illetve ezek segítségével tudják szembesíteni az elkövetőket az általuk elkövetett szabályszegéssel. 

Kósa Anett nyilatkozatában azt is elmondta, hogy az említett szabályszegések nem csak Baranya vármegyét érintő problémák, hanem országos szintűek. A sérüléses balestek száma pedig megnövekedett, és észrevehető az, hogy legtöbb esetben részt vesznek a közlekedésben olyan személyek, akik türelmetlenek, arrogánsak, agresszívek. Ezek a viselkedésformák legtöbb esetben balesethez vezetnek, és ezt szándékozik a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a törvény teljes szigorával kiszűrni a közlekedésből és szankcionálni. 

Fotó: Laufer László
Fotó: Laufer László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában