Megéri a hőszigetelés

2023.06.22. 10:30

Jelentősen csökkennek a kiadások és az ingatlan is értékesebb

Jelentős kiadásnak bizonyul a használt családi házat utólag becsomagolni, de a tavalyi gáz- és villanyáremelést követő téli hónapok bebizonyították, megéri a befektetés. A homlokzatszigeteléssel a fűtés-hűtés számla jelentősen csökkenthető, egyúttal az ingatlan értéke is emelkedik.

Bama.hu

– Utólagos oldalfal-hőszigeteléshez többféle vastagságú polisztirollapok közül válogathatunk, pénztárcától és a falszerkezet vastagságától függően. Leginkább a 10 centiméter vastagságú grafitos, illetve a sima, 10–15 centiméteres homlokzati polisztirol (például a kedvelt EPS 80) szigetelőanyagot alkalmazzák a szakemberek, de lehet 8, vagy éppen 20 centiset is használni. A grafitos előnye a 30 százalékkal nagyobb hatékonyság, vékonyabb falszerkezetnél is elérhető a megfelelő hőszigetelési tényező – tájékoztatott Győző-Molnár István, az Ingyen Energia Ház Kft. ügyvezetője. 

Legalább 10-zel számoljon! 

A kőzetgyapot már drágább lehetőség, ugyanakkor tűzállósága és páraáteresztő képessége miatt sokan preferálják. Új építésű háznál arra érdemes figyelni, hogy a szigetelés vastagsága legalább 10 centiméteres legyen. Így a leggyakoribb falszerkezeteknél a közel nullaszázalékos energiaigény könnyen teljesül. A lábazat és káva kialakítására a különböző vastagságú XPS lapok alkalmasak. A későbbi, esetleges tetőtér-hasznosítás miatt érdemes átgondolni a födémszigetelés módját is – ebben mindenképpen kérje ki szakember véleményét! 

 

Miből, mennyit? 

– Már ha csak az oldalfal-szigetelést vesszük, akkor is alapos anyagköltség-kalkulációra lesz szükség. A polisztirollapok körülbelül 5 százaléka hulladékként végzi – figyelmeztetett a szakértő. A ragasztómennyiség függ a ragasztó szemcseszerkezetétől, a falfelület alapvakolatától, a kivitelezési technológiától, de átlagosan a négyzetméterenként 5 kilogrammnyi a reális mennyiség, legalábbis az EPS 80-nál. Az üveghálónál a 10 centiméteres átfedéseket (e nélkül függőleges repedések alakulhatnak ki) és a nyílászárók szemöldökrészénél indokolt további megerősítést is vegye számításba! 

Érdemes több vállalkozótól is árajánlatot kérni az anyag- és munkadíjköltségre, ezzel akár jelentős pénzösszeg takarítható meg a beruházás során. Egyébként a korábban tapasztalt, hétről hétre emelkedett hőszigetelő anyagok ára jelenleg általánosságban stagnál, illetve kismértékű csökkenés tapasztalható. 

Frissen szigetelt ház festése 

Érdemes tudni, hogy a színvakolással még a frissen szigetelt, új építésű ingatlanoknál várni kell. Az alaprendszer (amely a műanyag dübellel rögzített szigetelőlapból, polisztirolragasztóból és üvegszövethálóból áll) felrakása után a felület kiszáradása időbe telik, a cementbázisú polisztirolragasztó miatt legalább 1 hónap szünet – ezt nagyban befolyásolja a hőmérséklet, a páratartalom is – után folytatható a munka a színvakolással; a ki nem száradt falfelületre felhordott színvakolás később foltosra fakulhat. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!