Fel a térképre!

2023.06.18. 16:40

Könyv és film mutatja be a helyi értékeket, a turizmusban erősít Szászvár

A térség gasztronómiai értékeit, az ehhez kapcsolódó rendezvényeket bemutató, különleges útikönyv, valamint a turisztikai imázsfilm készült, köszönhetően a Keleti-Mecsek Egyesület által elnyert pályázati forrásból.

Wald Kata

Az egyesület honlapján a könyv e-book formájában anangol és magyar nyelven is elérhető- cél, hogy a turisták egy színes, igényesen összeállított, fotókkal illusztrált összeállításból tájékozódhassanak az érintett települések helyi gasztronómiai különlegességeiről, a környék kiváló minőséget kínáló éttermeinek, cukrászdáinak kínálatáról. 

- Egy térség értékeinek feltárása, bemutatása, és megőrzése nem csupán a jelent kapcsolja össze a múlttal, de hiányuk esetén az olyan jövő sem képzelhető el, amelyben az építkezés a helyi közösségek összefogásán, egymás kölcsönös támogatásán alapul. Mindez különösen igaz lehet a gasztronómiai értékeinkre, hiszen nem csupán a térségeink ételeinek, italainak rendkívüli gazdagsága, de azok az alkalmak, kisebb, nagyobb rendezvények – ahol az ízek szerepe különösen fontos egy közösségi esemény emlékezetessé tételében – alapvető szerepet játszanak az összetartozás erősítésében, akár családi, akár települési, akár térségi szinten - emelte ki közleményében Dr. Finta István, a Keleti-Mecsek Egyesület elnöke. 

- Az a negyvenöt település, amely javarészt a Komlói, és Hegyháti járást fedi le, és a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület működési területét képezi, egyszerre őrzi a sváb, a felvidéki, a magyar, és roma gasztronómia tradícióit. Térségünk természeti és társadalmi sokszínűsége olyan multikulturális gasztrotúrákat kínál, melyek az idelátogatók számára minőségileg emelhetik az itt eltöltött idő élménygazdagságát.
Ez a könyv egyszerre kívánja szolgálni a térség turisztikai vonzerejének növelését, és a belső identitás megőrzését segítő gasztronómiai értékek bemutatását - közölte az elnök. 
Mindemellett elkészült a Keleti-Mecsek Egyesület 12 települését bemutató turisztikai imázsfilm is, amelyben megjelennek a természeti és épített értékek, a települések hagyományőrző fesztiváljai, színes programkínálatai. Cél, hogy a térség ezzel felkerüljön Baranya vármegye turisztikai térképére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!