Újabb adás-vétel

2023.06.20. 13:55

Meszesi lakás ára alatt adják el a belvárosi ingatlant

A botrányos Bőrklinika és Mandulás kemping cseréje után - ami miatt rendőrségi nyomozás zajlik - újabb, ezúttal is belvárosi ingatlant akarnak eladni a baloldaliak - derült ki a keddi közgyűlésen.

Az önkormányzat előterjesztése szerint Megye utcai 577 négyzetméretes ingatlan - amelyen lakóház és gazdasági épület található - az Esztergár Lajos Család és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ használt korábban, és innen került az önkormányzathoz. Az ingatlanbecslésre hivatkozva a dokumentumban azt írják, hogy az épület nagyon rossz műszaki állapotban van, a távfűtés miatt jelentős havi költséget jelent, a forgalmi értéke 100 millió forint. 

Ruzsa Csaba, "gazdasági" alpolgármester az eladást azzal indokolta, hogy a városnak sokba kerülne felújítani az ingatlan és több száz milliós költségeket emlegetett. Az értékesítést "online, nyílt liciten" hajtanák végre, ami nettó 73 millió forintról indulna. Hári József fideszes képviselő fel is vetette, hogy megkérdezték-e esetleg Pécsett működő civileket, vagy közfeladatot ellátó szervezetek, hogy az ingatlant hasznosításáról? 

Ruzsa erre reagálva azt mondta, hogy a nagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító szervezetek számára akadályt jelent a belvárosi elhelyezkedés a parkolási nehézségek miatt. 

Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint viszont aki megveszi, az éppúgy forgalmat fog generálni, ezért a kérdés szerinte az, hogy miként lehetne eladás helyett például irodaházként hasznosítani az ingatlant, így abból bevétele is származhatna a városnak, de az ingatlan is a birtokában maradna. Erre az volt a válasz az alpolgármestertől, hogy nem találtak olyan funkciót, amely a felújítás után megtérült volna a városnak. 

Mindenestre ezúttal a szocialista-DK-s városvezetők már csatolták az ingatlanszakértői véleményt is, amit korábban a szocialista pénzügyi körökkel kötött ügyletük, a Bőrklinika és Mandulás kemping milliárdos cseréjekor nem tettek meg. Akkor a képviselőknek úgy kellett dönteniük a bizniszről, hogy azokat nem is látták. A nyomozóhatóság az ügyben hűtlen kezelés bűncselekmény gyanújával miatt elindult nyomozás során vélhetően kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy az azokban foglaltak megállták-e a helyüket.

Az internetes ingatlanhirdetéseket böngészve a licitre szánt Megye utcai ingatlan nagyjából 250 ezer forintos négyzetméterára kevesebb, mint amennyit Meszesen kérnek egy lakásért. Ott 250-500 ezer forintos négyzetméterár között ingadoznak a nem új építésű otthonokkal kapcsolatos hirdetések, s bár tény az is, hogy ezek esetében nem tudni, hogy kell-e rájuk még költeni, vagy sem.

Megírtuk azt is, hogy tavaly év végén azt tervezte a baloldal, hogy a Rákóczi út 55. szám alatt található irodaház városi tulajdonrészét is licitre küldi. A ház a város szívében, a legnagyobb bevásárlóközpont közelében, boltok, irodaházak bankok mellett található. A kétszintes épületben vannak magántulajdonú irodák is, a város kezében 635 négyzetméternyi terület van, a városi vagyon kikiáltási ára mindössze három 45 milliós lakással egyezik meg, hiszen nettó 136 milliót (bruttó 172 milliót) kértek érte indulóárként a liciten. Négyzetméterenként 271 ezer forintért kezdőlicetet emlegettek akkor, egy gyors netes keresés alapján kiderült, hogy ez inkább a piac alján található összegekkel vetekszik, a kevésbé kedvelt keleti városrészben is kínálnak ennyiért lakásokat, de irodák tekintetében sem mondható magasnak ez az összeg.

Az, hogy sikerült-e ennek az ingatlannak az eladása, nem tudni, erről ugyanis a városházi cenzúraosztály mélyen hallgat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!